Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlossning på köpcenter i Köpenhamn – flera dödsoffer, en person har gripits

Från 2022
Uppdaterad 03.07.2022 22:20.
Människor springer och tar sig ut ur köpcentret Fields i Köpenhamn.
Bildtext Människor springer ut ur köpcentret i Köpenhamn. Säkerhetspersonal hjälper till.
Bild: Lehtikuva

Skottlossning på köpcentret Field's i Köpenhamn har orsakat ett massivt polispådrag. Polisen säger att flera personer har dödats.

Polischefen Søren Thomassen kom med uppgifterna om dödsoffer på polisens presskonferens på söndagskvällen.

En person har gripits. Thomassen sa att personen är 22 år gammal och etnisk dansk. Han sa vidare att polisen inte har uppgifter om att personen skulle ha samarbetat med någon annan. Polisen kan inte utesluta att det skulle handla om terrorism.

Köpenhamnspolisens presskonferens. - Spela upp på Arenan

En liten grupp patienter vårdas på sjukhuset Rigshospitalet, säger sjukhusets talesman till nyhetsbyrån Reuters. Extra personal har kallats in, inklusive kirurger och sjukskötare.

Thomassen beskrev den pågående polisoperationen som massiv och att den omfattar hela Själland.

Tungt beväpnade poliser som står runt en ambulans, i vilken man lastar in en person.
Bildtext Tungt beväpnade poliser som står runt en ambulans, i vilken man lastar in en person.
Bild: Lehtikuva

På Twitter bad polisen tidigare de som finns inne i köpcentret att stanna där, medan resten ska hålla sig borta från platsen. Köpcentret finns nära flygplatsen.

Köpenhamns överborgmästare Sophie H. Andersen skrev på Twitter vid halvniotiden på kvällen finsk tid att det är oklart hur många som är sårade eller döda, men att det är mycket allvarligt.

"Det var grym panik hela tiden"

Finlandssvenska Mårten Sandblom var med sin familj på fyra personer på semester i Köpenhamn. De åt på tredje våningen på köpcentret Field's då skottlossningen inträffade. De märkte att alla började springa.

– Sen blev det en grym panikvåg och alla skrek.

– Vi tog vår väska och började springa. Det var grym panik på där hela tiden.

– Vi sprang neråt och mitt i allt kom den någon som började springa emot oss och skrek att "nej, nej, åt andra hållet", så då sprang vi uppåt igen och allt var mycket oklart och panikartat.

Hela familjen kom ut ur köpcentret, liksom ett stort antal andra människor. Sandblom säger också att många föll omkull i trapporna då de rusade ut ur köpcentret.

Familjen och många andra människor befann sig i ett vanligt bostadshus när Mårten Sandblom intervjuades efter händelsen. Han säger att det fanns mycket hjälpsamma människor som bjöd in människor till ett höghus där de kunde vänta i en aula på att läget skulle bli lugnare.

Människor serverades läsk och de fick använda toaletter i bostäderna. I ett skede hörde man ljudet av flera helikoptrar i luften, men senare hördes man varken sirener eller helikoptrar.

Källor: DR, AFP, Reuters, AP