Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsminister Magdalena Andersson höll Almedalsveckans första tal – klimatet, välfärden och gängvåldet i fokus

Från 2022
Uppdaterad 03.07.2022 22:28.
Magdalena Andersson i talarstolen, som det står Socialdemokraterna på.
Bildtext Knäcka gängen och bryta segregationen, det är Anderssons lösning på problemen med gängvåldet.
Bild: Henrik Montgomery / EPA

Knäcka gängkriminaliteten, snabba på klimatomställningen och ta tillbaka kontrollen över välfärdssamhället. Det var Socialdemokraternas ordförande, statsminister Magdalena Anderssons kärnbudskap under hennes tal i Visby.

Före Andersson kom till de rent inrikespolitiska frågorna började hon ändå med vårens och sommarens tongivande händelse: Rysslands invasion i Ukraina.

Precis som i maj, då Socialdemokraterna officiellt gick in för att stöda ett Natomedlemskap, upprepade Andersson sin syn om ett nytt och farligt säkerhetsläge i och med Rysslands invasion och att lösningen är Nato.

– I det nya läget är det bästa för vår säkerhet att Sverige och Finland går med i Nato. Det är så vi bäst försvarar Sveriges frihet, demokrati och vårt sätt att leva, sa Andersson i Visby.

Hon betonade ändå att Sverige inte därmed lämnar försvarsuppdraget åt andra, utan själv gör sin del med ett starkt totalförsvar, och nämnde det nya regementet på Gotland som exempel.

Magdalena Andersson med mikrofoner framför sig. I bakgrunden en pansarvagn och en blå flagga.
Bildtext Magdalena Andersson talade tidigare på söndagen vid Gotlands regemente, som invigdes år 2018.
Bild: Lehtikuva

Rysslands invasion med påföljande sanktioner har bidragit till den skenande inflationen. I sitt tal räknade Andersson upp stigande kostnader för mat, el och bolån, och var noga med att tillskriva ansvaret för prisökningen på president Vladimir Putin, då hon hela tre gånger talade om Putinpriser.

Enligt Andersson kan man inte räkna med att alla kan stå opåverkade av de högre priserna, men hon lovade att med politik lindra smällen för väljarna.

– Självklart ska barnfamiljer och pensionärer få stöd för att klara vardagsekonomin. Självklart ska man kunna ta sig till och från jobbet.

Andersson betonade ändå att allting inte kan kompenseras och att ökad skuldsättning inte är lösningen, för det skulle bara späda på inflationen ytterligare.

Hård retorik mot gängvåldet

Efter det krigsrelaterade kom Andersson in på det inrikespolitiska, som direkt hänför sig till höstens riksdagsval.

En röd tråd i Anderssons tal var sammanhållningen och tilliten i det svenska samhället, och värnandet om den.

Hennes första av tre poänger i talet angick gängkriminaliteten, som hon sa undergräver den svenska tryggheten.

– Det är hot mot alla i deras närhet, men om de får hållas kommer de förr eller senare bli ett hot mot den svenska demokratin. Det hotar Sverige, sa Andersson.

Knäcka gängen och bryta segregationen. Det är lösningen Andersson lade fram, och räknade upp att Socialdemokraterna har skärpt straff, anställt fler åklagare och byggt fler fängelser.

Hon tillade ändå att längre straff inte räcker, för nya pojkar står beredda att ta de inspärrades plats.

– Nåt är grundläggande fel i vårt land. Det felet stavas segregation, och det är därför vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen, lovade Andersson och tillade att det är nödvändigt för att knäcka gängen.

Industriell revolution i grönt

Anderssons andra poäng i talet var att snabba på den gröna industriella revolutionen, som hon kallar det.

– Sverige ska leda klimatomställningen. Inte bara för att det är rätt och riktigt, för det är det, utan också för att skapa jobb i hela landet.

Fossilfritt stål, elbilar och batterifabriker, räknar Andersson upp som exempel på framtidsbranscher som redan nu erbjuder tusentals nya jobb.

Ta tillbaka välfärden

Nästan en tredjedel av hela talet ägnade Andersson åt sin tredje poäng: Att ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Hon beskrev sin egen skoltid med värme; om hur de fick mer än utbildning, att de fick bildning. Därefter gick hon över till att lyfta fram problemen i dagens skolor.

– Stöket, elever som får huvudvärk och lärare som slutar på grund av arbetsmiljö och för få kollegor. Det här är svårigheter som går att lösa, men inte så länge grundproblemet kvarstår.

Sönderprivatiseringen, vinstjakten, slöseriet. Det är orden Andersson använder för att beskriva de privata intressena i skolsektorn, och lovar konkreta åtgärder för att förbjuda vinstuttag ur skolor.

– Dina skattepengar ska gå till skolan, inte till bolagens vinster, lovade Andersson publiken.

Se hela Magdalena Anderssons tal här. - Spela upp på Arenan