Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moderaternas Ulf Kristersson i Almedalen: "Ett Sverige som inte fungerar är nytt normaltillstånd"

Från 2022
Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson pitää tiedotustilaisuutta.
Bildtext Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talade i dag på Almedalsveckan i Visby på Gottland.
Bild: Daniel Ivarsson

Opinionsmätningar visar att stödet för Moderaterna i Sverige gått ner. Samtidigt sågar partiledaren Ulf Kristerssons statsminister Magdalena Anderssons politik under Almedalsveckan i Visby.

På scenen står Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under ett paraply. I dag inleddes Sveriges politiska debattvecka Almedalsveckan i Visby, Gotland.

Nu är det lite över två månader tills nästa riksdagsval då nya regeringspartierna väljs.

Det ska bli ordning på Sverige, så börjar partiordförande Ulf Kristersson sitt tal.

– Ett Sverige som inte fungerar är ett nytt normaltillstånd, det kan jag inte leva med, säger Ulf Kristersson i sitt tal.

Den nuvarande oppositionsledaren är tydligt missnöjd med socialdemokraten Magdalena Anderssons politik. De är inte eniga om något, menar han.

I sitt tal förkastar han de "Putinpriser" som Magdalena Andersson i dag myntade i sitt inledande tal. Andersson var noga med att tillskriva ansvaret för inflationen på president Vladimir Putin. Enligt Kristersson är det inte Ryssland som är bakom prisökningen, utan Socialdemokraternas ekonomiska politik.

Moderatledaren Ulf Kristersson och Sveriges socialdemokratiska statsminister Magdalena Andersson framför varsitt podium med svenska och EU-flaggor i bakgrunden.
Bildtext I Nato-frågan tidigare var oppositionsledaren Ulf Kristersson och statsministern Magdalena Andersson eniga, men nu kritiserar han henne.
Bild: Henrik Montgomery / EPA

Kristersson tycker inte de nuvarande politikerna tar ansvar, de fuskar till och med, enligt honom. Därför menar han att Moderaterna kommer att återinföra tjänstemannaansvaret – något som han säger att Socialdemokraterna avskaffade på 1970-talet.

Men bra beslut fattas också, säger han. Då talar han främst om beslutet gällande Sveriges Natomedlemskap. De svenska partierna verkar vara eniga på den fronten, i en omtalad debatt mellan Kristersson och stadsminster Andersson var de två eniga.

Sverigedemokraternas invandrarpolitik hyllas

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har under valkampanjen bildat ett eget block i svensk politik. Under talet säger Kristersson att de här partierna kan tala som vuxna med varandra.

I den senaste och sista opinionsmätningen före valet pekar väljarstödet för de här partierna nedåt. Under talet hyllar Kristersson sitt block, inte minst Sverigedemokraterna och deras invandrarpolitik.

– I mitt block vet vi vad som måste prioriteras och vad som måste vänta, säger han.

Längre fängelsestraff och mindre skatter – miljöfrågor ska lösas med kärnkraftverk

Under de 100 första dagarna kommer vi ge rivstart till den värld vi lever i, lovar Kristersson om han blir vald till statsminister. Han talar om brottsbekämpningen.

Bland annat längre fängelsestraff och inga ungdomsrabatter till någon som kastar sten på polisen, säger han.

Kristersson säger att Moderaterna inte ställer sig bakom vänsterns skattepolitik, och vill avskaffa fastighetsskatt och sänka skatten på de lägsta inkomsterna.

Som svar på miljöfrågor ger Kristersson forskning, innovationer och miljösmart kärnkraftverk.

– Miljöbovar ställs till ansvar, men du kan unna dig en platspåse när du veckohandlar, säger han.

Det här drar han ihop säcken för ett av de centrala temana i Kristerssons tal – ansvarsutkrävande av både politiker och brottslingar.