Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bilköerna blev kortare – den tyska billigbiljetten i kollektivtrafiken har visat sig populär

Från 2022
Ihmisiä nousemassa Metroon Berliinissä.
Bildtext Tunnelbanan (på tyska U-Bahn) i Berlin är Tysklands största tunnelbanenät.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Sedan en dryg månad tillbaka har Tyskland en billig biljett för kollektivtrafiken i hela landet. Den första månaden visar att kunderna till största delen är nöjda och att biljetten i många städer har minskat på biltrafiken.

Den så kallade nio euros biljetten har varit en hit.

För juni månad såldes sammanlagt omkring 21 miljoner biljetter och räknar man med dem som nu fick sin redan köpta månadsbiljett för nio euro så var det ungefär 31 miljoner människor som använde biljetten. Det här är mer än en tredjedel av befolkningen.

Med biljetten, som är i kraft i en månad, kan man obegränsat använda så gott som all kollektivtrafik i hela landet.

Biljetten är tänkt att å ena sidan ekonomiskt avlasta resenärerna i tider av stigande priser och å andra sidan få folk att byta ut bilen mot kollektivtrafik.

Biltrafiken löpte smidigare

Sedan biljetten infördes den första juni verkar åtminstone en del av bilisterna ha lämnat bilen hemma.

En analys som har gjorts av trafikdataföretaget Tomtom för nyhetsbyrån DPA visar att i 23 av 26 undersökta städer minskade trafikstockningarna efter att biljetten infördes.

Man har jämfört trafiken under liknande vardagar i maj och i juni och man kan utgående från de samlade uppgifterna slå fast att trafiken i juni löpte betydligt smidigare. Dagarna valdes så att de inte inföll under semestrar eller veckohelger.

Den största skillnaden mätte man i Hamburg och i Wiesbaden.

Genom nio euros biljetten har mängden passagerare på tåg, tunnelbana och buss varit större, men samtidigt har det enorma kaos som många förutspådde uteblivit.

Biljetten går ännu att köpa för juli och augusti och redan nu höjs krav på att den tyska regeringen måste fundera på någon sorts fortsättning för biljetten.

Från trafikföretagens sida varnar man nämligen för starkt stigande priser i kollektivtrafiken under hösten.