Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Försämrat coronaläge i Borgå – smittfall på vårdavdelningen och två vårdhem

Från 2022
Coronaprovtagare diskuterar med person som ska testas vid drive in-testningspunkt.
Bildtext Antalet positiva coronatest har ökat i Borgå den senaste veckan.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Antalet coronafall har blivit fler i Borgå den senaste veckan.

– Smittomängden tycks öka. Inte hemskt snabbt, men så småningom i alla fall, säger Jeff Westerlund, läkare med ansvar för smittsamma sjukdomar och biträdande överläkare i Borgå.

Förra veckan, alltså vecka 26, kunde man konstatera 202 coronavirussmittor genom laboratorietest. Veckan innan var de 172 till antalet.

I verkligheten kan fler personer än så ha varit sjuka, då många fall enbart konstateras med hemmatest och därför inte kommer med i statistiken.

Vecka 25 sökte sig 388 personer till test, vecka 26 var det 480 personer. Ungefär 40 procent av testerna har varit positiva.

Den senaste versionen av coronaviruset, Omikron 5, börjar breda ut sig också här.

– Nu var det första gången i Borgå som över 50 procent av de positiva testen orsakas av varianten Omikron 5. 53,5 procent.

Femman smittar ännu lättare än den tidigare varianten Omikron 2, vilket kan vara en orsak till att coronafallen ökar.

– Vi har varit lite efter här i Borgå. På hela HUS-området överskreds 50-procentsgränsen redan tidigare, säger Westerlund.

Smittan har tagit sig in bland äldre

– Sedan har vi tyvärr haft ganska många smittade på en del äldreboenden och också här i Näse på vårdavdelningarna, tyvärr. Två dödsfall har kommit till min vetskap förra veckan, säger Westerlund.

Han berättar att coronaviruset har tagit sig in på två boenden. Som tur är börjar läget se bättre ut både på boendena och på vårdavdelningen. Totalt 15 personer på vårdavdelningen och 18 personer på äldreboendena har hittills insjuknat.

Förutom att den nyaste coronavarianten är ännu smittsammare än de tidigare så tror Westerlund att ökningen i smittor beror på att vi använder munskydd allt mer sällan. Samtidigt rör sig förstås många ute bland folk nu på sommaren.

– Speciellt om det är många människor tillsammans skulle det löna sig att använda munskydd, förutom när man äter.

Ett ljusblått munskydd ligger i gräset.
Bildtext Munskyddet på, uppmanar Jeff Westerlund.
Bild: Mia Sivula

Även om coronaläget ser sämre ut tror Westerlund att sommaren kommer att gå ganska bra.

– Troligen kommer smittomängden så småningom att öka men kanske inte så fort. Däremot tror jag att hösten kommer att bli svår sedan när skolorna börjar, när vi nu har den ytterligt smittosamma varianten i svang. Tyvärr tror jag vi kommer att se många, många fall av corona på hösten, säger Westerlund.

Covidmedicin på kommande

Förutom att coronaviruset sprider sig kan man också drabbas av sommarförkylningen som är i svang. Enligt Westerlund har ändå vårdpersonalen lyckats klara sig undan ganska bra, det är inte många som har varit sjuka.

– Personalen tycks kunna skydda sig ganska bra. Eftersom allmän personalbrist råder har vi inte riktigt råd med att personalen blir sjuk heller, säger Westerlund.

HUS meddelade nyligen att de tar i bruk läkemedlet Paxlovid, som är det första orala läkemedlet för behandling av covid-19 som fått försäljningstillstånd i Europa.

– Vi har beställt den redan och vi kommer att dela ut den åt vissa riskgrupper om de blir sjuka. Kriterierna är ganska stränga, säger Westerlund.

Läkemedlet ges till patienter inom HUS som lider av immunbrist och även vissa cancerpatienter och personer med svår lungsjukdom. Det lindrar symtomen så att personer i riskgruppen inte ska råka så illa ut att de behöver sjukhusvård.

Diskussion om artikeln