Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trafiken från Karleby-Jakobstad flygplats kan tvingas pausa: "Det är jättebeklagligt"

Från 2022
Uppdaterad 04.07.2022 17:00.
Karleby-Jakobstad flygplats.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Trafiken vid flygplatsen Karleby-Jakobstad tar möjligen en drygt två månader lång paus från och med mitten av augusti. Concordias vd Jarl Sundqvist hoppas på en snar långsiktig marknadsdriven lösning för flygtrafiken.

De fem regionala flygplatser som får statsstöd pausar medan Traficoms upphandlingsprocess pågår. Det meddelade transport- och kommunikationsverket på måndagen.

Det gäller bland annat flygplatsen Karleby-Jakobstad, och handlar uttryckligen om trafiken till och från Helsingfors.

– Det är jättebeklagligt. Det finns allt mer passagerare på våra avgångar till Helsingfors. Så avbrottet kommer väldigt olägligt, säger Jarl Sundqvist, vd på Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia.

Traficom driver processen som har tagit lång tid, säger Sundqvist.

– Upphandlingsprocessen är långsam eftersom det är en offentlig upphandling som ska fylla lagens krav och kriterier. Det här är i synnerhet viktigt vad gäller flygbranschen.

Jobbar in i det sista på att hitta lösning

Medan Jarl Sundqvist redan befarar att avbrottet snart blir krass verklighet, uppger verkställande direktören på Kronoby Flyghangar Stig-Göran Forsman att man inte ännu har gett upp försöken att lyckas sy ihop en tillfällig lösning för de två och en halv månader det handlar om.

– Med alla möjliga krafter försöker vi täppa till den här luckan, säger Forsman.

I praktiken handlar det om att förhandla med flygbolag för att hitta en lösning som skulle tillfredsställa dem. Men man har jobbat i uppförsbacke alltsedan det kommande glappet mellan nuvarande avtalsperiod och följande blev känt i vårvintras. Inte minst har kriget i Ukraina lett till kraftigt stigande bränslepriser, vilket påverkar branschen stort.

– Få företag vill köra på egen risk, man har tappat mycket pengar under pandemin och man är rädd för att inte lyckas täcka sina kostnader, säger Forsman.

Från Kronoby Flyghangar lyfter man i förhandlingarna fram att de flyg som nu går mellan Karleby-Jakobstads flygplats och Helsingfors är fullsatta. Efterfrågan är defacto så stor att alla som vill resa inte ryms med på flygen. I dagsläget kan Forsman ändå inte säga om det här argumentet räcker för att övertyga något av de bolag man diskuterar med. Viktiga möten ska hållas de närmaste dagarna.

– Men småningom tar tiden slut, jag tippar att senast tredje veckan i juli måste vi ha ett besked.

Hittas ingen lösning så är det i värsta fall tåget eller flyg via Stockholm som gäller för regionens resenärer. Men det beskedet hoppas Forsman alltså ännu slippa ge. Jarl Sundqvist uppger för sin del att ett avbrott i flygtrafiken till och från Helsingfors skulle komma att stå nejden dyrt.

– Att sätta ett eurobelopp på det ökade besväret som avbrottet för med sig är svårt. Men tillgängligheten till vår region kommer att dramatiskt försämras under denna period.

Artikeln uppdaterad den 4.7.2022 klockan 14:21 med förtydligande om att det gäller Helsingforstrafiken. Ny uppdatering gjord klockan 17:01 med kommentarer av Stig-Göran Forsman som hoppas att avbrottet i trafiken ska kunna undvikas.

Diskussion om artikeln