Ett isblock från en glaciär i italienska Alperna lossnade på söndagen – klimatförändringen börjar upplevas på allvar
Olyckan med flera dödsoffer på berget Marmolada har gjort italienarna smärtsamt påminda om klimatförändringens följder. Förutom de smältande glaciärerna plågas Italien också av omfattande torka.
Ett isblock från glaciären Marmolada i Dolomiterna i norra Italien lossnade på söndagen.
Fjorton personer saknas fortfarande efter att ett stort isblock lossnat från glaciären Marmolada i italienska Alperna. Händelsen inträffade samma helg som temperaturen nådde en rekordnivå på tio grader på glaciärens topp. Men den hade föregåtts av flera veckor av höga temperaturer.
– Klimatförändringen har lett till att de högsta bergen blivit mer instabila och glaciärerna är inte längre i jämvikt, säger glaciärforskaren Massimo Frezzotti, från universitetet Roma Tre till nyhetsbyrån ANSA.
Hittills har sju personer påträffats döda och åtta personer skadade efter att ett isblock på den vanligaste vandringsleden upp till toppen på glaciären lossnat.
Åtminstone femton personer saknas fortfarande, men på grund av regn tvingades sökinsatserna avbrytas under måndagen.
Faran är dock ännu inte över.
– Fler isblock skulle kunna lossna, säger Carlo Budel, som driver verksamheten i en toppstuga på Marmolada på 3 343 meters höjd.
Han beklagar att så många fått sätta livet till och säger att det är en sorgens dag, men varnar också för att det kan hända igen i framtiden.
Värmen drabbar stora delar av landet
Att is lossnar från ismassorna är naturligt, men forskare tror att fenomenet kan öka i och med klimatförändringen. Och när temperaturen blir för hög ökar risken för kollaps.
En annan indikator på den höga risken för att något liknande skulle inträffa är nollgrader isoterm, vilket är den lägst höjden vid vilken temperaturen når 0 grader Celsius. I dag ligger isotermen tusen meter högre än glaciären Marmoladas topp, vilket är cirka 3 300 meter.
– Därmed är issmältningen betydande, såsom den är i hela Alperna, säger Massimo Frezzotti.
I helgen var det över 40 grader varmt i 22 italienska städer.
Och det är inte bara glaciärer som smälter på grund av värmen. Floder torkar ut, såsom landets största flod Po, som har nått den lägsta nivån på 70 år, vilket Svenska Yle tidigare har rapporterat om. Och de största sjöarna har lägre vattennivå än någonsin tidigare.
Historiskt låga vattennivåer i Italien: Värme, men framför allt brist på vatten har fått landets största flod Po att torka ut
Regnmängden har i år halverats jämfört med tidigare år.
Dessutom råder det vattenbrist i stora delar av landet, och vatten ransoneras på olika håll. Det handlar om begränsningar för att vattna, fylla pooler, tvätta bilen och så vidare.
I otaliga regioner, motsvarande en tredjedel av landet, har ledningen begärt att regeringen utlyser nödläge.
Särskilt kritisk är situationen för jordbruket. Vete, majs, soja, solrosor, oliver och andra grödor förstörs i hettan och torkan. Nyligen kom siffror om att uppemot hälften av alla grödor kan gå förlorade i norra Italien.
Förutom de införda ransoneringarna på vissa håll uppmanas vanliga medborgare att spara på vattnet.
Den italienska organisationen för miljömedicin, Società Italiana di Medicina Ambientale, flaggar för att italienarna slösar för mycket med vattnet under de dagliga rutinerna.
– För att lösa den här nödsituationen med torka är det nödvändigt att utgå från medborgarnas dagliga vanor, säger organisationen ordförande Alessandro Miani till nyhetsbyrån Ansa.
Italien har stora vattenresurser men är också bland de i världen som förbrukar mest: Den dagliga konsumtionen per capita är cirka 245 liter, nästan dubbelt så mycket som finländarna. I Finland är samma siffra nämligen cirka 120-150 liter vatten per dygn.
I rapporteringen börjar det talas allt mer om klimatförändringen. Hur dess effekter, som nu visar sig med allt starkare kraft genom de höga temperaturerna och låg nederbörd, får stor inverkan på naturen och människors liv och i längden konsekvenser för deras sysselsättning och ekonomin.