Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Britt-Marie Juup om den ödesdigra hundtransporten: "Utan luftkonditionering kan man definitivt inte transportera djur överhuvudtaget"

Från 2022
Hundar i en bur
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA

Den 2 juli fick polisen larm om en hundtransport ombord på en Tallinnfärja på väg till Helsingfors. I lastbilen fanns 32 hundar varav sju dog under resan. Tio av de 32 hundarna skulle till Ingå och de övriga till Kimitoön.

Polisen misstänker den 24-åriga föraren för grovt djurskyddsbrott. Var hundarna kommer ifrån och hur lagenligt transporten gått till kommer att undersökas, meddelar Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Helsingforspolisen misstänker att transporten orsakade hundarna onödigt lidande och smärta. Bland annat var luftkonditioneringen bristfällig och utrymmena trånga.

De hundar som överlevde transporten fördes till djursjukhuset i Vik. På sjukhuset var man tvungen att avliva tre hundar. Ännu är tre hundar kvar på djursjukhuset och två av dem uppges vara i kritiskt tillstånd.

Extrem värmebölja inte lämplig tidpunkt för transport av djur

Britt-Marie Juup, verksamhetsledare för Åbo Djurskyddsförening, blev förskräckt då hon hörde nyheterna.

– Min första tanke var så klart att det är en otroligt tragisk händelse och en fruktansvärd upplevelse för hundarna. Också de hundarna som överlevde har haft ett helvete ombord.

Juup påpekar att nyheterna också måste vara en stor chock för de personer som trott att de gör en god gärning genom att hämta hundar till Finland för att ge dem ett bättre hem.

Britt-Marie Juup i Kakskerta i Åbo den 29.6.2022.
Bildtext Britt-Marie Juup, verksamhetsledare för Åbo Djurskyddsförening.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Polisens förundersökning pågår som bäst och Juup påpekar att hon ännu inte känner till alla detaljer i fallet.

– Att transporten gjordes samtidigt som världens värmebölja pågår är en olycklig tidpunkt, och särskilt då det är frågan om en stor transport med så många hundar som måste transporteras en så pass lång väg, säger hon, med hänvisning till polisens uppgifter om att hundarna kom till Finland från Ryssland via Litauen och Estland.

Juup säger att hon anser att man överhuvudtaget inte ska sköta transporter av djur i så varma väderförhållanden, utan istället avvakta och vänta tills vädret bli svalare.

– Sedan kan man göra en ny bedömning om det är tillräckligt svalt att göra transporten, men också då ska fordonet vara lämpligt för att transportera djur.

"Utan luftkonditionering kan man definitivt inte transportera djur överhuvudtaget"

Helsingforspolisen skrev i sitt pressmeddelande att lastbilen som hundarna transporterades i inte är avsedd för djurtransport och att fordonets luftkonditionering var bristfällig. Utöver det var inte väderförhållandena lämpliga för transporten.

– Om det är så att det saknas luftkonditionering i fordon så kan man definitivt inte transportera djur överhuvudtaget. Och om det inte finns ordentlig luftkonditionering så kan det bli stora problem oberoende väderförhållanden, då kan det gå på tok oavsett om det är extrem värmebölja eller inte.

Gatuhundar på en hundgård i Viborg. De står inne i en bur i väntan på nya hem.
Bildtext Arkivbild. Djur får inte lämnas i fordon utan luftkonditionering, säger Britt-Marie Juup.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

De som sköter transporten måste ha sunt förnuft och förmåga att reagera på att tidpunkten för transporten inte är lämplig i extrem värme, säger Juup.

Hon påpekar att det även under transporter är viktigt att hundar rastas tillräckligt ofta för att de ska kunna röra på sig och uträtta sina behov. Dessutom måste de hela tiden ha tillgång till kallt vatten.

Kan vara svårt för djurskyddsföreningar att övervaka att transporten går rätt till

Britt-Marie Juup säger att det kan vara svårt för djurskyddsföreningar att övervaka transporterna. Därför är det viktigt att man har vetskap om själva transporten och genomförandet innan den genomförs.

– Det är först och främst viktigt att ta reda på om fordonet uppfyller de elementära kraven som luftkonditionering. Då det är frågan om så här många hundar så är det också viktigt att det är tillräckligt många som sköter transporten.

promenad med hund
Bildtext Arkivbild. Viktigt att hundar rastas tillräckligt ofta under en transport.
Bild: Nathalie Lindvall

Mer konkret övervakning av hurdana förhållanden är för hundarna under transporter görs av myndigheter som granskar fordon vid landsgränser.

– Och nu var den sista etappen var ödesdiger för de här stackars hundarna.

Vad tänker du överlag om långväga djurtransporter?

– Jag anser att det är världens största djurskyddsåtgärd att ta hand om ett sällskapsdjur som behöver ett nytt hem. Men det finns hemskt mycket hundar och katter här i Finland som behöver ett nytt hem och det vore rätt naturligt att man ser efter att de också får ett nytt hem.

Britt-Marie Juup understryker att det är hennes personliga åsikt och inte ett officiellt ställningstagande av djurskyddsföreningen.

– Jag förstår också bra att folk söker hundar från utlandet, men med facit på hand nu med det som skett mellan Tallinn och Helsingfors är det viktigt att man nu faktiskt beaktar de här problemen och att något dylikt inte händer igen. Som privatperson gäller det att kontakta en sådan aktör som har gott rykte och bred erfarenhet av djurtransporter.

Problem med privatpersoner som lämnar sina djur i bilen

Juup säger att hon aldrig tidigare hört om dylika fall av större djurtransporter som skett via olika föreningar. Däremot lyfter hon fram problem som uppstår dagligen då privatpersoner lämnar sina hundar i bilen.

– Privatpersoner tycks inte inse hur farlig bilen är för ett djur eller vilken som helst levande varelse som inte själv kan avgöra när den vill stiga ut ur bilen för att svalka sig.

matala harmaa liikerakennus, parkkipaikan vieressä, parkkipaikka täynnä autoja
Bildtext Arkivbild. Lämna inte hunden i bilen då du går och handlar.
Bild: Petri Niemi/Yle

Det krävs inte mer än några minuter för att situationen kan bli farlig för en lite äldre hund. Enligt henne kan det bli över 60 grader på bara några minuter i en bil som inte har luftkonditioneringen på.

– Så kom ihåg att inte ta med hunden då man går och handlar mat, understryker Juup.

Diskussion om artikeln