Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättspsykiatrisk undersökning för förmodade gärningsmannen i Köpenhamn – 22-åring misstänks för tre dråp och sju dråpförsök

Mette Frederiksen och  Mattias Tesfaye lägger ner blommor utanför en butiksdörr. Det ligger fler buketter på stenläggningen.
Bildtext Danmarks statsminister Mette Frederiksen och justitieminister Mattias Tesfaye besökte köpcentret Field's på måndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Köpenhamnspolisen uppger att det gick 13 minuter från att polisen mottog anmälan om skottlossning i ett köpcentrum i den danska huvudstaden på söndagskvällen till att en person greps för dådet.

Sammanlagt trettio personer skadades, och tre dog, i samband med söndagens skottlossning på ett köpcentrum i stadsdelen Ørestad i Köpenhamn. Det berättade den danska polisen på en presskonferens vid 17-tiden på måndagskvällen finsk tid.

Fyra personer skottskadades allvarligt och vårdas på sjukhus. Tre personers tillstånd beskrivs nu som stabilt, medan den fjärde fortfarande uppges vara i kritiskt tillstånd.

Den 22-årige mannen som greps igår misstänks för tre dråp och sju dråpförsök, eftersom sammanlagt tio personer träffades av kulor.

Av de tio är sex kvinnor och fyra män. Sex är danska medborgare, två är svenskar, en är afghansk medborgare och en är rysk medborgare.

Dessutom fick ytterligare 20 personer smärre skador vid evakueringen av köpcentret.

Psykiatrisk anstalt

Den 22-årige mannen förpassades till rannsakningshäkte i en psykiatrisk anstalt för 24 dygn efter måndagens häktningsförhandling. Häktningsförhandlingen fördes bakom slutna dörrar av utredningstekniska orsaker.

Åklagaren yrkar på att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Domstolen beslöt också att den misstänktes och offrens identiteter hålls hemliga tills vidare.

Polisen konstaterade tidigare att man inte misstänker terroristiska motiv. Enligt polisen finns inte heller något som tyder på ett samband mellan den förmodade gärningsmannen och offren.

Källor: DR, Berlingske Tidende, STT-Ritzau