Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lippobon Tiina Heikka trivs bra som företagare – pysslar gärna på gården och konsulterar med hjälp av drama

Från 2022
Medelålders kvinna i blommig klänning framför en stor gran.
Bildtext Tiina Heikka gläder sig åt att kunna fira semester med familjen i barndomshemmet.
Bild: Leo Gammals / Yle

Tiina Heikka tycker att hon har fått sitt liv tillbaka efter att ha lämnat tjänsten som kommundirektör i Lappträsk. Nu hjälper hon bland annat kommuner inför eller efter stora förändringar.

Tiina Heikka tar emot i blommig klänning som går utmärkt ihop med den nya silverblonda hårfärgen. Få östnyländska personer som varit i ledande ställning varken kan eller bör relateras till utseendet, men Heikka är känd för sin utstrålning.

– Jag sade till min frisör att nu ska det vara någonting som redan från början ser litet slitet ut om jag badar bastu och går till badstranden varje dag – för så ska det se ut efter sommaren också, säger Heikka med ett skratt.

Det är en avslappnad företagare Yle Östnyland möter vid barndomshemmet i norra Lappträsk, och Heikka njuter av att kunna fira semestern hemma med familjen.

– Vi är i Lippo som är i Porlom som är i Lappträsk. Det är viktigt att säga att vi är i Lippo. Det är den gård som jag kommer från. Jag är född här och jag bor här, säger Heikka.

Fastigheten köptes av hennes farföräldrar tillsammans med sjutton andra familjer som hade lämnat sina hem i Karelen. Familjerna byggde ett flertal hus på gården som idag är ett fungerande lantbruk.

– Jag har hyrt ut nästan allting för jag är inte jordbrukare. I sommar dränerar vi vid ett av bostadshusen. Det finns nya projekt varje sommar, men jag tycker det är fint att också kunna göra något med händerna och kanske ha en lite annorlunda semester, säger Heikka.

Medelålders kvinna i blommig klänning sitter på trappan till en liten stuga.
Bildtext Tiina Heikka har många järn i elden både som konsult och på gården i Lappträsk.
Bild: Leo Gammals / Yle

Fåglarna kvittar och en halv kilometer bort kör godstågen förbi, vars rullande på rälsen och skrammel hörs på långt håll.

– Vi hör dem nästan varje dag för det är godstågen mellan Lahtis och Lovisa som går där.

För bara ett halvt år sedan tackade hon för sig efter åtta år som kommundirektör i Lappträsk, men det har inte blivit långtråkigt efter det.

– Det har varit jättefint och jag tycker att jag fått mitt eget liv tillbaka. Nu kan jag själv besluta om vad jag gör och när jag arbetar. Jag är glad över att många kommuner, välfärdsområden och företagare har velat ha mina tjänster.

Heikka beskriver sitt arbete som att hon hjälper olika aktörer att analysera och definiera sin verksamhet inför eller efter att ha gått igenom en organisationsförändring, till exempel social- och hälsovårdsreformen.

– Många kommuner har köpt stöd för personalen och ledarskapet för att klara av den här förändringen.

Flera personer tittar på två kvinnor som kramas. De andra håller i blommor och ett häfte.
Bildtext Heikka avtackas av kollegerna när hon i december ifjol lämnade tjänsten som kommundirektör. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Idén är att skapa modeller för ett människonära ledarskap, god kommunikation och dialog mellan arbetstagarna i en miljö som är i förändring.

Det kan bland annat handla om arbetstagarnas syn på eller uppfattning om förändringen, men också hur arbetsbördan fördelas på ett konstruktivt sätt.

– Många är jättetrötta för att de arbetar så mycket. Jag använder drama i mina övningar och många upplever att det är skönt att då få öva på att vara på ett ställe med bara en uppgift per gång.

Heikka beskriver det som påfrestande när uppmärksamheten och personen hela tiden är delad på flera ställen samtidigt – i telefon, på möten, i e-postskrivande.

Till hösten finns tankar om att fortsätta utveckla konsultjobbet, bland annat inom konceptet Valo Future där Heikka presenteras som organisationschaman.

– Vi har projektet Future Drama och har för två veckor sedan presenterat en pilot för Posintra. Vi tittar in i framtiden och ser om vi kan hitta sätt att ha lite roligt på jobbet med drama också, säger Heikka.

Saknar kollegerna men inte jobbet

Tiina Heikka saknar inte jobbet som kommundirektör, men nog kollegerna i kommungården.

– Jag saknar mina arbetskamrater och lite kollegerna, men jag bytte till företagare för att få mera tid för mig själv och för familjen och det har fungerat just som jag tänkte så jag är nöjd med situationen.

Heikka håller samtidigt kontakten till fältet genom att bland annat delta i olika kurser, nu senast i ett forum för finansiering och ekonomi inom den offentliga sektorn i juni.

– Jag visste att många kommundirektörer skulle vara där så jag for till Tammerfors och träffade många vänner. Det var roligt, men jag erbjuder ju tjänster till kommuner så jag måste veta vad som händer och vad man tänker på riktigt om läget.

Heikka lärde sig uppträda i tv-program

I våras deltog Tiina Heikka i dokusåpan The Apprentice, eller Diili som den heter i Finland.

Deltagarna tävlar mot varandra med de bästa företagsidéerna och vinnaren får vanligtvis en summa pengar och en anställning av eller ett partnerskap med programledaren.

– Det var jättesvårt. Det var svårare än jag trodde från början och det var för att jag inte är en så utpräglad tävlingsmänniska. Jag tycker inte så mycket om att tävla och det var kanske lite dumt att gå med i en sådan där tävling, säger Heikka.

Alla 14 deltagare som tävlar i Diili år 2022.
Bildtext Tiina Heikka tyckte det var svårt att förverkliga sina idéer i tv-programmet. Arkivbild.
Bild: Mona Salminen

Hon tror samtidigt att det var en nyttig upplevelse. Heikka fick lämna programmet efter att ha lett ett eget projekt i Idensalmi där hon ville använda sig av sina kunskaper och erfarenheter i administration och marknadsföring inom den offentliga sektorn.

– Det kändes tråkigt då, men efter att jag hade kommit hem insåg jag att jag inte är så dålig på det här. Jag kan också använda mig av drama och andra sidor av mig. Därför var det bra upplevelse att vara med men det var svårt, säger Heikka.

Heikka konstaterar lite lakoniskt att det ju var fråga om ett tv-program, inte det verkliga livet.

– Jag lärde mig nog inget om hur man fungerar i ett företag eller i business, men jag vet hur det är att vara med i ett tv-program.