Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olympiska kommittén presenterade ny elitidrottschef efter stormen – skidvärldsmästaren Matti Heikkinen efterträder Mika Lehtimäki: "En hemkomst"

Från 2022
Uppdaterad 05.07.2022 13:22.
Matti Heikkinen tittar mot Jan Vapaavuori.
Bildtext Matti Heikkinen presenterades av olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Det blir Matti Heikkinen som tar över som chef för toppidrottsenheten på Finlands olympiska kommitté. Den tidigare skidstjärnan tar över efter vårens avslöjanden om Mika Lehtimäki.

Finlands olympiska kommitté har under våren varit omskriven av helt andra orsaker än OS eller toppidrott överhuvudtaget.

Yle Urheilu avslöjade i mars att Mika Lehtimäki varnats av olympiska kommittén till följd av meddelanden han skickat åt kvinnliga kollegor. Trots varningen förlängdes toppidrottschefens kontrakt senare.

Dessutom uppgavs Lehtimäkis osakliga beteende också ha bestått av fysiska närmanden. Lehtimäki valde att lämna sin post, medan olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori stannade kvar trots tung kritik mot hanteringen av fallet.

En rekryteringsprocess för att hitta Lehtimäkis efterträdare inleddes i maj och resultatet blev att Matti Heikkinen får jobbet. Den tidigare skidåkaren börjar på sin nya post i september.

– Matti är en trygg och avslappnad ledare, som har en otrolig sisu och ambitioner av internationell nivå. Jag tror att det här blir en trevlig resa, förutspår nya vd:n Taina Susiluoto.

2011 blev Matti Heikkinen världsmästare i Oslo.
Bildtext Matti Heikkinen vann VM-guld i Oslo 2011.
Bild: EPA

– Jag är en fyrbarnsfar som funderat mycket på om jag kan rekommendera elitidrott för mina barn. Jag har kommit fram till att man kan göra det. Elitidrott är ändå ett ganska tryggt sätt för människan att mäta sina gränser, säger Heikkinen själv.

"En hemkomst"

Heikkinen avslutade skidkarriären år 2019, med bland annat ett VM-guld och tre -brons i prisskåpet. Efter karriären har 38-åringen jobbat som marknadsförings- och kommunikationschef, och är utbildad ekonomie kandidat.

– Det här är en slags hemkomst för mig. Ett återvändande till elitidrotten, där jag formats, menar Heikkinen.

– Hans främsta uppgift är att leda våra nätverk och skapa förutsättningar för att finländsk idrott ska nå framgång, förklarar Vapaavuori.

Den nya toppidrottsbossen poängterar samarbete.

– Vi behöver ha den vardagliga verksamheten i skick, det är grunden för allt. Där skapas idrottens och tränarnas stöd, samt professionaliteten och därifrån elitidrottsframgång. Vi måste ha höga målsättningar.

Heikkinen ser det som en uppgift att fixa organisationens rykte.

– Här handlar det igen om vardagen, när vi diskuterar här så tycker vi oss nog förstå hur man agerar ansvarsfullt, men hur det förverkligas i omklädningsrum, skidspår, bassänger och gymnastiksalar är det som är avgörande.

Diskussion om artikeln