Ungdomsledare: Kanske anses det vara coolt att bära vapen – ungdomars mående på tapeten igen efter knivdådet i Karis
En ung person knivhöggs natten mellan fredag och lördag på en lekplats i centrala Karis och nu efterlyser både tjänstemän och politiker flera förebyggande insatser för att hjälpa unga.
Det var vid midnatt natten mellan fredag och lördag (1-2.7) som en minderårig person knivhöggs på daghemmet Labyrintens gård i Karis.
Ungdomsledaren Sebastian Berg, som själv råkade patrullera nära händelsen, berättar att ungdomar brukar samlas på just daghemmet Labyrintens gård under kvällar och helger. Under taket på gården finns eluttag där man kan ladda mobiltelefonen och därför har gården blivit en samlingsplats för lokala ungdomar.
– I allmänhet brukar det inte vara oroligt på lekplatsen. Det kan förekomma nedskräpning, men oftast vill ungdomarna bara ha roligt tillsammans, säger Sebastian Berg.
"Kanske det anses cool att ha med ett vapen"
Frågan på allas läppar efter knivdådet i Karis är varför gärningsmannen hade med en kniv till daghemsgården. Ungdomsledaren Sebastian Berg, som befann sig i närheten när knivhuggningen inträffade, berättar att många ungdomar han träffade under natten ställde just den frågan.
– Kanske det anses vara coolt att ha med ett vapen, men det kan gå väldigt illa framför allt då ungdomarna dricker alkohol, säger Sebastian Berg.
Alla väntar på att det nya välfärdsområdet startar
Raseborgs stadsfullmäktigeledamot Heidi Åkerfelt (SDP) har under en längre tid aktivt förespråkat mera resurser till ungdomsverksamheten, men just nu stampar utvecklingsarbetet på stället.
– Skulle det vara upp till mig skulle ungdomsledarna bli flera och vi skulle satsa på det förebyggande arbetet istället för att korrigera existerande problem, säger Heidi Åkerfelt.
Hon har bland annat efterfrågat en kartläggning av resurserna inom ungdomsvården och en plan för hur det förebyggande arbetet med unga skulle kunna se ut, men i väntan på att välfärdsområdets verksamhet ska komma igång är det inte mycket som händer.
Det är oklart hur samarbetet mellan välfärdsområdet och kommunen kommer att se ut och vad omorganiseringen kommer att innebära för elevvården.
– Jag anser ändå att vi skulle kunna göra ett bra förarbete medan vi väntar, säger Heidi Åkerfelt.
Dagens resurser räcker inte till något extra
Ungdomsledaren Sebastian Berg är inne på samma linje som Heidi Åkerfelt. Ett fungerande proaktivt ungdomsarbete är viktigt, med idag finns det inte utrymme att utöka det förebyggande arbetet, berättar Sebastian Berg.
– Dagens resurser räcker till de arbeten vi utför idag, men att utveckla verksamheten kräver flera ungdomsledare och mera resurser, säger han.
Detta märks bland annat när ungdomsgårdarna har öppet, menar Sebastian Berg. Ibland kan det vara drygt 70 ungdomar på gården och då krävs även att alla vuxna ungdomsledare är på plats.
– Jag skulle gärna röra mig bland ungdomarna som är ute på gatorna, men det går inte om vi har många besökare på ungdomsgården, säger Sebastian Berg.
