Haavisto efter undertecknandet av Natoprotokoll: Finlands förtjänst att Sverige också är på väg mot Natomedlemskap
Det var en buffé av breda leenden på tisdagseftermiddagen i Bryssel, efter att Finland och Sverige undertecknat Natos anslutningsprotokoll.
Utrikesministrarna Pekka Haavisto (De gröna) och Ann Linde (S) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg berömde varandra till höger och vänster under presskonferensen efter undertecknandet.
– Det är en glädje att få ta det här steget tillsammans med Sverige och Nato, sade Haavisto.
Därefter var det dags för mediernas frågor.
Yle Uutisets Europakorrespondent Rikhard Husu inledde frågestunden med att fråga hur snabbt processen nu kan gå vidare.
– Protokollen ska ratificeras i trettio länder, så jag skulle vara försiktig med att förutspå hur länge det tar. Men många länder har redan meddelat att de kommer att ratificera detta snabbt, så jag hoppas att det kan gå snabbt, säger Jens Stoltenberg, och konstaterar att senast ett land anslöt sig tog det ett år.
Många bedömer ändå att det kan gå rekordsnabbt för Finland och Sverige, och att ratificeringen kan vara klar ännu i år.
Enda stötestenen just nu verkar vara Turkiet, som kräver att Finland och Sverige vidtar åtgärder mot vad Ankara anser är kurdisk terrorism.
"Finland stärker Natos beredskap"
Pekka Haavisto säger att man har fört långa diskussioner med Nato om vad man kan bidra med i alliansen. Finlands medlemskap uppskattas inom Nato, på grund av god militär och samhällelig beredskap, enligt Haavisto.
– Finland stärker Natos militära styrka och beredskap, säger Haavisto.
Enligt Haavisto är det långt Finlands som ligger bakom att också Sverige nu är med och hand i hand med Finland är på väg in i Nato. Finlands snabba beslut knuffade Sverige i Natos riktning enligt Haavisto.
– Det är för Finlands säkerhet mycket viktigt att också Sverige ansluter sig till Nato.
Det är en riktig så kallad win win-situation
Antti Kaikkonen
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) hoppas på att ratificeringsprocessen går snabbt. Att Finland hör hemma i Nato är han övertygad om.
– Finland är en säkerhetsproducent. Ett finskt Natomedlemskap ökar säkerheten på hela försvarsalliansens område, samma gäller Sveriges medlemskap, säger Kaikkonen.
– Det är en riktig så kallad win win-situation. Alla parter gynnas, Finland, Sverige och Nato gynnas och tillsammans bygger vi ett bättre Europa.
Stoltenberg till Yle: Historiskt att hela Norden samlas i Nato
Generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till Yle att han är mycket nöjd med att Finlands och Sveriges medlemskapsprocess går vidare.
– Det har varit en bra och snabb process, den snabbaste någonsin i Nato. Det har bara gått sju veckor sedan Finland och Sverige ansökte om medlemskap!
– Jag vill tacka Finland, Sverige och även Turkiet för ett konstruktivt samarbete, säger Stoltenberg.
Stoltenberg konstaterar också han att ett Nato där Finland och Sverige är med gynnar hela alliansen. Det gäller också specifikt Turkiet, som oroar sig för terrorism.
– Finland har alltid varit ett land som motarbetar terrorism. Det är bra för Finland, Sverige, Turkiet och alla andra, kampen mot terrorn är viktig.
Förutom att terrorismbekämpningen trappas upp efter Natotoppmötet i Madrid förra veckan ska också Natos snabbinsatsstyrkors beredskap förstärkas, berättar Stoltenberg.
– Det handlar dels om mer styrkor vid östfronten, de som är stationerade i de baltiska länderna och Polen, som ska växa från nuvarande bataljoner till hela brigader.
Det är första gången sedan Kalmarunionen som de nordiska länderna har förlitat sig på varandra militärt på samma sätt
Jens Stoltenberg
– Men vi ska också öka beredskapen hos styrkorna i hemländerna, och det ska finnas trupper som är öronmärkta för specifika områden, förklarar Stoltenberg.
Stoltenberg prisar också att de nordiska länderna nu samlas i Nato.
– Det är ju historiskt att hela Norden samlas i Nato. Det är första gången sedan Kalmarunionen som de nordiska länderna har förlitat sig på varandra militärt på samma sätt.
Enligt Stoltenberg innebär den nordiska samlingen klara fördelar vad gäller militär och strategisk beredskap från Grönland i väst till Finland i öst.
Haavisto: Turkietdiskussionerna ska inte föras i medierna
Turkiet har alltså ställt krav och säger att om Finland och Sverige inte uppfyller dem så blockerar turkarna intåget i Nato.
Medieuppgifter i Turkiet pratar bland annat om 73 personer som Turkiet kräver att Sverige utlämnar på grund av terrorism.
Pekka Haavisto säger att Finland inte bestrider att organisationer som kurdiska arbetarpartiet PKK är en listad terrororganisation, men att det inte finns en överenskommelse om specifika utlämningar i samförståndsavtalet med Turkiet.
– Men diskussioner om terrorismmisstankar ska inte föras genom en megafon, påpekar han.