Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Preventivt ungdomsarbete och goda beredskapsplaner – så här är köpcentrum i Finland beredda på olika nödlägen

Kauppakeskus Triplan ravintolamaailma.
Bildtext I Nordens största köpcenter Mall of Tripla är ordningsvakter på plats dygnet runt.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Efter skottlossningen i ett köpcenter i Köpenhamn väcks frågan om hur center i Finland är förberedda på liknande situationer. Både i Åbo och i huvudstadsregionen uppger köpcenter sig vara beredda på olika nödsituationer.

För 20 år sedan var Myyrmannis köpcentrum i Vanda med om ett bombattentat som krävde sju människors liv och många skadade. Minnet av våldsdådet hänger ännu kvar i det kollektiva medvetandet bland besökarna i Myyrmanni.

I dag har Myyrmannis besökare ändå inget att vara rädda för, försäkrar centrumchef Heidi Svartsjö. I köpcentret är man väl förberedd på krissituationer av olika slag. Dessutom hålls regelbundna krisövningar med hyresgästerna och de anställda.

– Det är ett arbete som pågår hela tiden. Våra väktare är mycket professionella och väl förberedda. Vi samarbetar hela tiden med myndigheterna, våra hyresgäster och samarbetspartners. På så vis kan vi garantera att alla som jobbar i eller besöker vårt köpcentrum har en trygg och bra miljö att vistas i, säger Svartsjö, som inte har upplevt några våldsdåd i centret.

Ordningsvakt fotograferad bakifrån.
Bildtext Samarbetet mellan myndigheterna och ordningsvakterna är en viktig del av beredskapen i de finska köpcentren.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Tragedin i Danmark har inte påverkat Myyrmannis besökarmängd.

– Utgående från vår besöksstatistik har inte attentatet i Köpenhamn påverkat antalet besökare i Myyrmanni, vi ligger på liknande nivå som vi brukar vara på så här till vardags. Våra tankar går ut till offren och deras närstående i Köpenhamn, säger Svartsjö.

Nordens största köpcenter Mall of Tripla är livligt – preventivt arbete viktigt för att förhindra våldsdåd

Tripla köpcenter i Helsingfors har ett speciellt läge eftersom centret delar byggnad med den livliga tågstationen i Böle. Hanna Heikkinen, konceptchef vid köpcentret, lyfter fram vikten av preventiva åtgärder som till exempel ungdomsarbete och vård av psykisk ohälsa för att hindra våldsdåd.

– Eftersom vi är ett stort köpcentrum och delar byggnad med Finlands näst största tågstation har vi självklart mycket besökare och måste vara förberedda på allt möjligt. Men tack vare goda förberedelser och preventivt arbete har vi inte haft några större olyckor eller våldsdåd i köpcentret, berättar Heikkinen.

Vi ordnar regelbundet övningar som förbereder oss på hur vi ska agera vid till exempel en eldsvåda eller annan nödsituation. Mycket av säkerhetsarbetet bygger också på samarbete med myndigheterna.

― Hanna Heikkinen, konceptchef, Mall of Tripla

Säkerhetsåtgärderna bygger på ett samarbete mellan myndigheterna, ordningsvakter och köpcentrets anställda, säger Heikkinen.

Vid Hansa köpcentrum i Åbo fortsätter livet som vanligt

Händelserna i Köpenhamn har inte påverkat situationen i Hansa köpcentrum i Åbo, förklarar Lauri Takkinen, säkerhetschef för köpcentret.

Lauri Takkinen
Bildtext Säkerhetschef Lauri Takkinen menar att säkerhetsläget är lungt i köpcentret Hansa i Åbo.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

– Vi har noterat händelserna i Köpenhamn, men de har åtminstone för närvarande ingen inverkan på vår verksamhet eller våra säkerhetsarrangemang. Utifrån polisens instruktioner ökar vi vår beredskap vid behov om säkerhetsläget kräver det. Vår säkerhetsövervakning syns i köpcentret, speciellt på sommaren då det är mycket folk i rörelse på grund av offentliga tillställningar, förklarar Takkinen.