Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåfiskare är lydigare än tidigare – nästa sommar blir det lättare att fiska i ån

Närbild på händer och svirvelrulle
Bildtext Kom ihåg att betala fiskevårdsavgiften till staten om du vill fiska med kastspö! Arkivbild.
Bild: Suomen Maastokuvaus

Nästa år ska Borgåborna igen kunna fiska i ån utan att behöva betala stora summor för specialfisketillstånd.

– Vi kommer förmodligen att avstå från specialfisketillståndet så att Borgå å från början av nästa år återgår till att omfattas av den allmänna fiskerätten, berättar idrottsplatsmästare Pasi Liitiäinen.

Från april 2019 har Borgå å i centrum av staden, från Gamla bron till stenbron på Svinö, varit ett specialfiskeområde. För att få fiska med annat än metspö och mask har man varit tvungen att betala statens fiskevårdsavgift samt köpa Borgå stads specialfisketillstånd. Specialfisketillståndet kostar 10 euro per dygn, 20 euro per vecka eller 60 euro för ett år.

Lite terminologi

Staden vill göra det lättare för Borgåbor att njuta av ån.

– Det har kommit ganska många förfrågningar från invånare om att återbörda ån i rekreationsbruk. Just nu får till exempel barn inte fiska med kastspö i ån, säger Liitiäinen.

Att ta med sig barnen till åstranden och kasta svirvel en sommarkväll kommer alltså förmodligen att vara både lättare och billigare nästa sommar.

Ån gjordes till ett specialfiskeområde för att skydda gösstammen och trygga vandringsfiskarnas stigning. Hur effektiv åtgärden har varit är svårt att säga.

Liitiäinen tänker sig att man i fortsättningen kan skydda gösen med fiskekvoter. Sådana är i kraft också nu. Gös är för övrigt den populäraste fångsten som de som fiskar i Borgå å vill komma åt.

Fiskare med tillstånden i skick

Det har varit god åtgång på fisketillstånden i Borgå i år liksom i fjol. Antalet fisketillstånd som staden har sålt har gått upp de senaste åren och Liitiäinen tror att fritidsfiskarna blivit fler.

Fritidsfiskarna i Borgå har skärpt sig rejält under de senaste åren och stadens tidigare problem med olovligt fiske i ån verkar vara över.

– Folk har haft fiskeloven i skick. Jag känner inte till några förseelser, säger Pasi Liitiäinen.

Han tror medvetenheten om vilka tillstånd och regler som gäller helt enkelt har ökat när det har talats mer om saken. Liitiäinen har också fått många samtal av folk som vill fråga råd om hur man ska göra och vilka tillstånd man behöver skaffa.

Diskussion om artikeln