Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slut på värmeböljan med en skräll – över 11 800 blixtnedslag

En blixt slår ner med regnigt, skogigt sjölandskap i förgrunden.
Bildtext En kallfront delar Finland itu, med blixtar och regn framför allt i väster och norr.
Bild: Tanja Heikkonen / Yle

Blixtarna har så gott som regnat ner då ett åskväder har rört sig norrut över västra Finland. Det hänger ihop med en kallfront som tränger undan värmen.

I dag har ett åskväder från sydväst dragit fram över framför allt de västra delarna av landet och sedan rört sig norrut.

Klockan 10 på förmiddagen hade redan omkring 11 800 blixtnedslag registrerats, framför allt i de västliga, östliga och nordliga delarna av landet, skriver Forecas meteorolog Markus Mäntykannas.

Åskvädret hänger ihop med en kallfront som rör sig in över Finland från väster. Den kalla luften orsakar också kraftiga regnskurar. I de östra delarna av landet är det fortfarande soligt och varmt.

Mäntykannas varnar att vindbyarna kan orsaka skada, bland annat i form av träd som faller över elledningar, men eventuella skador förväntas främst förekomma lokalt och inte bli särskilt omfattande. Han påminner också bilister om att sakta ner för att undvika vattenplaning om det regnar kraftigt.

Meteorologiska institutet skriver på Twitter att det har kommit rikligt med regn, 10–15 millimeter, i samband med skurarna. Lokalt kan det också förekomma hagel.

Enligt Meteorologiska institutets karta har åskvädret rört sig norrut under eftermiddagen och blixtnedslagen har koncentrerats till Norra Österbotten och Lappland.

I Lappland och västra delarna av Norra Österbotten råder varning för våldsamt åskväder. Det varnas också för skogsbrand i hela landet, i söder uppges risken för skogsbrand vara mycket hög.