Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtteri Bottas har blivit den ledare som stallchefen hoppades – speciell gest till teamkollegan kom ändå som en överraskning: "Är bästa sättet att nå resultat"

Valtteri Bottas vinkar till publiken.
Bild: XPB Images

Det är en lugnare och mer avslappnad Valtteri Bottas som tävlar den här säsongen jämfört med tiden i Mercedes. Det anser Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur som hyllar Bottas för hur han tar ansvar och behandlar alla i teamet.

I flera säsonger gjorde Valtteri Bottas allt han kunde för att utmana Lewis Hamilton, men lyckades aldrig ta sig ur den flerfaldige världsmästarens skugga. Efter fem säsonger fick han tacka för sig och även om han nu inte kör om de frästa placeringarna hos Alfa Romeo upplever han en renässans.

– Skillnaden har varit uppenbar för mig, Toto Wolff, journalisterna och alla som rör sig i depån. Valtteri är betydligt mer avslappnad men är trots det fokuserad till 100 procent, säger Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur till Yle Urheilu.

Enligt Vasseur var omgivningen grym för Bottas under åren i Mercedes.

– Valtteri var bakom Lewis men vem skulle inte ha varit det under de senaste fem åren? Titta på Hamiltons eller Verstappens alla stallkamrater, alla har haft det riktigt jobbigt förutom kanske Sergio Perez.

– Även om stallet behandlar andreföraren rättvist så är all uppmärksamhet alltid på den som är nummer ett. Det gör relationen mellan stallkamraterna allt annan än lätt, säger han.

Bottas i samspråk med Vasseur.
Bildtext Vasseur är imponerad av hur Bottas agerar den här säsongen.
Bild: /All Over Press

Alfa Romeo hade en jobbig säsong 2021 och med Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi som förare samlade man bara ihop tretton poäng. Stallet var därmed näst sist i konstruktörs-VM och besegrade endast Haas.

I år har det dock sett bättre ut. När säsongen nästan är halvvägs ligger Alfa Romeo sexa i konstruktörsmästerskapet med 51 poäng. Bottas är med sina 46 poäng åtta i förar-VM och har redan samlat i hop fler pinnar än Kimi Räikkönen gjorde under sin bästa säsong med stallet (43 poäng 2019).

– Fjärdeplatsen är ingen omöjlighet i konstruktörsmästerskapet. Förutom den sportsliga sidan är det viktigaste att stämningen i stallet är väldigt positiv. Relationen mellan förarna är stark och samarbetet med de andra fungerar. Vi är ett litet team så vi måste få ut det bästa av alla, säger Vasseur.

Bottas har en positiv effekt på stallet

Då Bottas kom till Alfa Romeo hoppades Vasseur att finländaren skulle bli en ledare för hela stallet. Nu erkänner han att det lyckades och hyllar Bottas sätt att ta ansvar både på och utanför banan.

– Jag var optimistisk men samtidigt inte helt säker på om han skulle lyckas. Det var inte lätt att stå i skuggan av Hamilton hela tiden. Nu kan jag säga att Valtteri gör ett perfekt jobb.

– Han får ingenjörerna att göra sitt bästa, han vet hur man motiverar andra och är krävande. Det har en positiv effekt på hela stallet. Det hjälper också att vi känner varandra sedan tidigare, vi litar på varandra och kan tala med varandra, säger Vasseur.

Stallchefen är särskilt imponerad över hur Bottas har behandlat sin stallkamrat Guanyu Zhou. Vasseur har sett mycket under sin långa karriär i formel 1 men Bottas beteende före tävlingen i Montreal överraskade honom.

Efter kvalet samlades teamet för att diskutera strategin till tävlingen. Bottas hade kvalat in på elfte plats medan Zhou skulle starta från tionde rutan. Bottas gav då Zhou möjligheten att bestämma taktiken.

– Vanligtvis försöker den föraren som är mer rutinerad och före i VM-tabellen påverka taktiken och vända den till sin fördel. Valtteri gav Zhou möjligheten och det var ett bra tecken för föraren och hela stallet.

– Valtteri hjälper sin stallkamrat att växa in i teamet och få självförtroende. Han är smart och vet att det är bästa sättet för oss att nå resultat, säger Vasseur.

Guanyu Zhou och Valtteri Bottas skrattar.
Bildtext Guanyu Zhou och Valtteri Bottas.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Nöjd med Ferraris motor som ger teamet möjlighet att köra om poäng

Just nu ser framtiden betydligt ljusare ut för Alfa Romeo än för några år sedan, men Vasseur på noga med att inte tala om konkreta resultatmål. Ferraris motor som teamet använder är stark men tillförlitligheten oroar.

– Utan problemen med tillförlitligheten skulle vi vara fyra i konstruktörsmästerskapet. Det är allmänt känt att situationen med motorn inte är idealisk. Någon gång kommer gränsen mot och vi måste ta en bestraffning.

– I det stora hela måste jag ändå säga att Ferraris motor är väldigt bra. Det är bättre att ha en stark motor och tappa placeringar i lopp än att var långsam och inte ha några problem. Jag är oerhört nöjd med Ferraris arbete och är säker på att problemen kommer att åtgärdas, säger Vasseur.

Det nya reglementet har lett till att säsongen hittills varit händelserik och de mindre stallen kan överraska. Samtidigt gäller det också att hela tiden vara på sin vakt.

– Man kan gå från femma till 18:e plats och vice versa på en vecka, titta bara på Haas. Vi måste hålla vår position och försöka få in båda bilarna bland de tio bästa i varje tävling, säger Vasseur.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Valtteri Bottaksen ele tallikaverille häkellytti urallan paljon nähneen päällikön – Alfa Romeon pomo kertoi Ylelle vaikuttavasta hetkestä tiimipalaverissa, skriven av Jelena Leppänen.

Diskussion om artikeln