Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tio hundar dog under transporten – chauffören häktad

Uppdaterad 06.07.2022 17:02.
Hund med spetsiga öron ser in i kameran. Den har munne öppen och svansen viftar.
Bildtext Den två år gamla hunde Belyash var en av tre hundar som i måndags måste stanna kvar på sjukhus. Alla tre kommer överleva kunde förundersökningsledaren Crista Granroth vid Helsingforspolisen berätta följande dag.
Bild: Skeppsdal Family

En misslyckad djurtransport ledde till att tio hundar dog av värmeslag. Nu häktas chauffören och polisen väntar sig en mycket krävande förundersökning.

För närvarande finns ingen annan misstänkt än chauffören till det litauiska fordon där tiotals hundar färdades från Ryssland via Lettland och Estland till Finland. Chauffören misstänks för grovt djurskyddsbrott.

Polisen utreder nu också vilket ansvar transportföretaget hade och vad de finländska beställarnas ansvar var. Lastbilen var enligt polisen inte avsedd för djurtransporter. Till exempel var fordonets luftkonditionering bristfällig.

– Man kan inte säga att fordonet är lämpligt för djurtransporter om tio hundar dör, säger förundersökningsledaren, kriminalkommissarien Crista Granroth vid Helsingforspolisen.

Hon uppger att polisen nu måste kontakta kolleger i andra länder för att få hjälp med förundersökningen samt konsultera experter om kraven för djurtransporter i EU och vilka brister det litauiska fordonet kan ha haft.

– Det här blir en mycket krävande förundersökning. Det handlar om många länder och flera olika myndigheter i varje land, säger Granroth.

Tio av 32 hundar klarade inte resan

Hundarna som var på väg till djurhem i Finland var så kallade rescue- eller hittehundar från Moskva. Transporten var beställd av två djurhem i södra Finland, det ena i Barösund i Ingå och det andra på Kimitoön. Det här enligt uppgifter från de två djurhemmen.

Sju av de 32 hundarna dog under transporten. De överlevande hundarna togs efter resan in på Helsingfors universitets djursjukhus i Vik. På sjukhuset var man tvungen att avliva ytterligare tre hundar.

Tre hundar var ännu på måndagen kvar på sjukhuset, två av dem i kritiskt tillstånd.

På tisdagen (5.7) var nyheterna bättre.

– Alla tre kommer överleva. En av dem kanske kan komma ut redan i dag, uppger Crista Granroth på polisen.

Artikeln uppdaterades 6.7.2022 kl 16:48 med information om att chauffören häktats.