Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första EM-medaljen för Finland – två lopp med samma tid gav silver för Essi Niskala: ”Har inte förstått vad som har hänt”

Essi Niskala löper.
Bild: SUL/Anssi Mäkinen

Essi Niskala lyckades perfekt på 100 meter häck i U18-EM. Hon tog ett silver bakom förhandsfavoriten Mia McIntosh. För Rasmus Vehmaa slutade semifinalen på 110 meter häck i besvikelse.

U18-EM avgörs i Jerusalem den här veckan och under den andra tävlingsdagen blev det finländska glädjescener. Essi Niskala är näst bäst i Europa i åldersklassen på 100 meter häck.

Niskala imponerade redan i semifinalen där hon löpte nytt personligt rekord med 13,29 och tog sig till final med den tredje bästa tiden.

I finalen någon timme senare stod hon för en ny finfin insats. Niskala fick en bra start och ledde fram till den tredje häcken men då började storfavoriten Mia McIntosh komma in i loppet.

Brittiskan rann ifrån resten av fältet och knep guldet men bakom McIntosh kämpade sig Niskala fram till ett silver. Niskala korsade mållinjen på 13,29 – samma tid som i semifinalen och slog trean Sofia Pizzato med fyra hundradelar.

– Jag har inte riktigt förstått vad som har hänt. Jag minns inte speciellt mycket från loppet, det var inte det bästa men inte heller dåligt.

– Jag förväntade mig en finalplats men efter semifinalen började tro lite på en medalj. Jag vågade ändå inte tänka så mycket på det, säger Niskala enligt friidrottsförbundet.

Vehmaa skadad i semifinalen, Verho 46 centimeter från bronset

På 110 meter häck var Rasmus Vehmaa en av guldfavoriterna men hans semifinal slutade i besvikelse och ett avbrutet lopp. Vehmaa sprang med ena foten tejpad och enligt friidrottsförbundet berodde misslyckandet på lårskada.

I damernas slägga blev det en fjärde plats för Ilona Verho med 64,89 medan Elisabet Kujanpää kastade 62,64 och blev sjua. Verho missade bronset med 46 centimeter.

– Resultatet grämer en aning eftersom jag nått de längderna på träning. Det här var en ny situation och jag gjorde mitt bästa så jag får vara nöjd, säger Verho.

På onsdag förmiddag går spjutkastaren Malin Karell från Sjundeå IF in i mästerskapet. Karell är en stor guldfavorit och har det bästa personliga rekordet av alla kastare.

Diskussion om artikeln