Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många behöver städhjälp men det är svårt att hitta städare – servicefacket efterlyser fler heltidsjobb

Uppdaterad 22.07.2022 18:54.
Kvinna
Bildtext Costacalidas vd Mia Sirviö känner att städbranschen är mer uppskattad i dag än för tio år sedan.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Brist på personal och en stor efterfrågan på hemstädning – det är verkligheten i städbranschen i Västnyland i dag. Bostadsbrist och höga bränslepriser spelar in, säger servicefacket.

Christina Nuuttila i Hangö behöver städhjälp hemma. Det har hon också haft men så sade städföretaget upp avtalet.
– Det var en riktig chock kan man säga. En natt gick bara till gråt och funderande över vad jag ska göra, för det finns inte en chans att jag kan städa själv.

Nuuttilas kontrakt för privat hemstädning sades oväntat upp i våras av städföretaget Costacalida.
I juni sålde företagets grundare och ägare Heidi Forsman och ägarna Max och Marc Forsman sitt företag till en mångårig anställd, Mia Sirviö.

Innan ägarbytet var klart, skickade dåvarande vd:n Max Forsman ut ett brev till alla privatkunder. I brevet fick kunderna läsa att företaget säger upp kontraktet för de kontinuerliga hemstädningarna med alla privatkunder, som en följd av att de strukturerar om verksamheten och lägger fokus på företagskunder.

Hangöföretag erbjuder nuförtiden engångsstädningar

När Christina Nuuttila senare i jakt på ny städare ringde till andra städföretag i staden, sa de att de blivit överösta av samtal efter Costacalidas meddelande. Men de hade inte kapacitet att ta sig an nya kunder, då de inte har anställda.

– Jag hoppas att det inte är så många som behöver ta det så pass hårt som jag gjorde, säger Nuuttila om den oväntade informationen.

Nuförtiden är Mia Sirviö vd på Costacalida. Hon berättar att många har missförstått situationen med beslutet om kontinuerlig hemstädning. Företaget utför fortfarande hemstädningar och företagsstädningar, men kan inte skriva kontrakt för kontinuerlig hemstädtjänst. Sirviö påpekar att företaget vill utföra städningar som är av hög kvalitet och görs enligt kundernas tidtabell och önskemål. Men i nuläget är det inte möjligt.

Kvinna
Bildtext I juni tog Hangöbon Mia Sirviö över det västnyländska städföretaget Costacalida.
Bild: Emma Reijonen / Yle

I stället är det möjligt att köpa engångsstädningar. Vid upprepade bokningar försöker företaget skicka samma städare till kunden.

Beskyller inte företaget

Den stressiga situationen Christina Nuuttila hamnade i löste sig till slut då hon fick tag på städhjälp. Hon kommer nu får kontinuerlig städning av ett enmansföretag var fjärde vecka.

– Jag är verkligen lyckligt, lyckligt lottad. Jag hoppas att många andra har haft samma tur, men jag har hört att det inte har gått så.

Christina Nuuttila är en av de äldre personer i Hangö som riskerade bli utan hemstädning.
Bildtext Christina Nuuttila är en av de äldre personer i Hangö som riskerade bli utan hemstädning.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Trots att Nuuttila är en av dem som Costacalidas beslut satte i en svår situation, är hon inte ledsen på dem, utan endast på sättet de skötte saken.

– Calida var bra, det var inget fel på dem. Det var en jättebra boss där, Mia, hon var alltid glad.

– Men sättet som det här gjordes på var helt enkelt omänskligt. Att man har en firma och vill ha så mycket pengar som möjligt, det visade man i alla fall, kommenterar Nuuttila beslutet att säga upp hemstädningskontrakten.

Stolt över sitt städjobb

Nuuttila har själv jobbat som städare. Hon tycker om städjobbet och känslan av att se resultatet efter en städning. Städning är ett tungt jobb som man ska vara stolt över.

– I synnerhet när man jobbar hemma hos människor och hjälper dem som verkligen behöver hjälp. Och så får man lön för det!

Städning betraktas fortfarande ofta som ett lågstatusyrke. Mia Sirviö har funderat på hur man ska komma över de här fördomarna.

– När jag har arbetat som chef försöker jag alltid puffa på personalen och berätta för dem att vi är värdefulla, att vi gör ett väldigt viktigt arbete.

Kvinna
Bildtext Mia Sirviö vill stötta sin personal och berätta att arbetet de gör är viktigt.
Bild: Emma Reijonen / Yle

Sommarstugor på en dags varning

En bit österut från Hangö verkar situationen vara aningen bättre. Ingåbon Clary Österholm driver enmansföretaget Städtjänst Clary Österholm och tycker att allting går bra för hennes företag.

Hon gör hemstädningar på området mellan Helsingfors och Ingå. Hon känner till ett annat städföretag i Ingå, som utför både hemstädningar och städningar av kontorslokaler.

Man kan inte prata om personalbrist då det är ett enmansföretag, men Österholm tvingas ofta sommartid tacka nej till städförfrågningar.

– Det är många som vill ha sommarstugorna städade och oftast ringer de ungefär dagen innan de vill ha det gjort.

Arbetsresan vägande faktor

På servicefacket PAM säger man att det finns flera orsaker till personalbristen just i Västnyland.
Arbetsresornas pris och smidighet är en fråga som kommit upp under diskussioner med chefer som rekryterar till sina företag i Nyland, berättar Johanna Sparf, regionchef för Helsingfors och Nyland vid PAM, fackförbundet för anställda inom de privata servicebranscherna.

Människor funderar på om det är förnuftigt för deras egen ekonomi eller inte

― Johanna Sparf

– Ifall det inte finns yrkeskunnigt folk i området, kan det vara svårt att få dem utifrån till mindre orter om det inte finns bra kollektivtrafik, säger Sparf om att pendla till arbetsplatsen från andra orter.

Trots att man skulle vara redo för ett säsongsbetonat städarbete, kan det vara svårt att få bitarna att gå ihop. Om det både är svårt att hitta boende på orten man vill jobba på och bränslepriserna är för höga i kontrast till lönen, är beslutet i många fall nästan fattat.

– Människor funderar på om det är förnuftigt för deras egen ekonomi eller inte.

"Hemstädningar är inte så lönsamma"

Hemserviceföretaget Medy Siivous också upplevt både den stora efterfrågan på hemstädning i Raseborg och Hangö och bristen på personal. Företaget har sin bas i Raseborg men verkar också i Sjundeå och Esbo. Bjarne Björklund som arbetar med företagets verksamhet på flera olika plan, anser att läget är mest ansträngt i de två mer västligaste kommunerna, Raseborg och Hangö.

– Det finns ett stort behov av städhjälp och det är svårt att få personal.

en hand med städhandske på torkar av golbrunn med trasa
Bildtext Det finns en stor efterfrågan på städhjälp i Västnyland.
Bild: Jaana Polamo / Yle

Enligt Björklund är det största problemet att hemstädningar är korta uppdrag på en till två timmar. Ett flertal företag är inte intresserade av att fylla dagar med hemstädning, då det ofta blir dötid mellan de olika uppdragen.

– Det är inte så lönsamt.

Svårt att hitta personal

Björklund berättar att det är svårt att hitta personal, för trots att städning låter enkelt, finns det en hel del som krävs.

– Man ska vara serviceinriktad och naturligtvis pålitlig. Dessutom ska man vara relativt snabb och noggrann.

Brist på personal leder till att Björklund och hans fru Medy Björklund, som äger företaget, är tvungna att tacka nej till kunder. Det brukar finnas lediga tider en vecka framåt, men det kan vara svårt att få en tid till de närmsta dagarna.

– Vi är jättetacksamma för den här situationen. Vi har absolut ingenting att klaga på, vi skulle bara behöva mer personal, säger Björklund.

Mia Sirviö har sett personalbristen också inom andra branscher i Hangö. Hon vet inte vad det beror på, men har märkt att det råder bostadsbrist i Hangö, och misstänker såsom servicefackets Johanna Sparf att det kan finnas en koppling bland de två bristerna.

Facket: Ge städarna mer heltidsarbete

Johanna Sparf önskar att att det fanns mer städarbete på heltid. Många kontrakt är för en arbetstid på 0-20 timmar i veckan. För en städare med ett heltidskontrakt ligger oftast månadslönen på lite under 2 000 euro och för en deltidsarbetande, som det finns mera av, blir lönen inte stor.

– Både uppskattningen och intresset skulle öka om det erbjöds mer heltidsarbete och på så sätt en högre lön för städare, säger Sparf.

Johanna Sparf, Pams Helsingfors-Nylands regionchef.
Bildtext Johanna Sparf önskar mer städjobb på heltid. Då är också lönen högre än när man jobbar på deltid.
Bild: Servicefacket Pam

Städare har också berättat för Johanna Sparf att de nuförtiden ofta har bråttom – vare sig det är städning i företagslokaler, på båtar eller i privathem.

– Den gemensamma faktorn är ofta att tiden för hur snabbt man ska städa ett visst ställe är rätt kort.

Tröskeln lägre för städhjälp

I städbranschen finns både stora företag och små, ofta mer lokala städfirmor.
Hur kan mindre företag profilera sig mot stora aktörer i branschen som SOL eller eventuella svartjobbare?

Mia Sirviö tror på god service där man lyssnar på kundernas önskemål. Hennes företag intervjuar kunderna på förhand om hurdan städning de behöver och diskuterar önskemål och lösningar med kunder.

– Nivån är kanske ett steg högre än större aktörers, konstaterar hon.

Sirviö har märkt att tröskeln för att be om städhjälp numera är ganska låg. Coronapandemin kanske bidrog till utvecklingen. Hon tycker att det är fint att man avstigmatiserar städhjälp.

– Företagen och vi är mera uppskattade i dagens läge än för tio år sedan.

– Vi är mera värda. Det är jättebra.

Diskussion om artikeln