Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Fotbolls-EM sparkar igång med godbit – favoriten England tar sig an förra turneringens uppstickare Österrike

Uppdaterad 06.07.2022 21:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: ENG - AUT (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Andra sidan är ni klara? Det är dags för EM i fotboll. Premiären mellan värdnationen England och Österrike har potential att bli en oerhört spännande och högklassig drabbning.

Coronapandemin sköt fram turneringsstarten med ett helt år, men nu är fotbolls-EM här. Turneringen känns oviss – åtminstone en dryg handfull landslag kan nära realistiska gulddrömmar och det finns lika många till som utmanar om medaljerna.

Glöm inte att delta i Yles stora tippningstävling. Ni kan också tippa tidpunkten för öppningsmålet i varje match. Fina priser finns i potten.

Kl. 22.00 England–Österrike

  • Old Trafford, Manchester

  • Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Vera Varis

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: ENG - AUT (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Englands läge: Hybris i värdnationen

Vi har hört den här visan förut. It’s coming home. Igen.

Det finns de facto fog för den engelska optimismen. Englands trupp är högklassig. Vadslagningsbyråerna har kalkylerat att värdnationen är den största guldfavoriten. Men marginalerna mellan topplagen är små.

England kommer till hemmaturneringen med två semifinalförluster i bagaget. I VM 2019 föll man 1–2 mot USA och i EM 2017 slutade turneringen med ett 0–3-nederlang mot Nederländerna.

Englands fotbollsförbund tog skeden i vacker hand för ett år sedan och anställde Sarina Wiegman till förbundskapten. Hon lotsade Holland till europamästare 2017. Under Wiegmans ledning har England gått från klarhet till klarhet. Eller vad sägs om sex raka segrar och fjorton matcher i rad utan förlust (tolv segrar och två kryss).

Den extremt detaljorienterade Wiegman vänder på varje sten för att få till stånd en fördel mot konkurrenterna. Det ser lovande ut inför EM-premiären. Kanske detta är året då en stor fotbollstitel kommer hem till England? Inte alls omöjligt.

Österrikes läge: Inte längre uppstickare

Österrike var den stora sensationen i EM 2017. I sin storturneringsdebut gick man till semifinal. På vägen dit kryssade Österrike mot Frankrike i gruppspelet och i kvartsfinalen slog man ut Spanien.

Och finalplatsen var inte långt borta. Danmark vann semifinalen över Österrike först efter straffläggning.

Manuela Zinsberger sparkar bollen.
Bildtext Målvakten Manuela Zinsberger spelar till vardags för Arsenal.
Bild: IMAGO/Sportpix/ All Over Press

Nu fem år senare är utgångsläget både snarlikt och olikt. Österrike har fortfarande samma ryggrad i form av världsmålvakten Manuela Zinsberger, mittbacken Carina Wenninger och mittfältsmotorn Sarah Zadrazil. Det som förändrats är att ingen längre underskattar Österrike.

Formen är det inget fel på. Österrike har spelat sju matcher i år och vunnit sex. Plumpen i protokollet är 1–2-nederlaget mot Danmark i ett av genrepen i juni.

Håll koll på: Englands supertalang

Den spelare det snackats allra mest om i England är Manchester Citys ytter Lauren Hemp. Den 21-åriga Hemp har fyra gånger utsetts till årets unga spelare i England och hon anländer till EM med en stark säsong i Super League i bagaget.

Hemp gjorde 20 mål på 36 matcher för City och spädde på med ytterligare tio assister. Dessutom är hon oerhört samspelt med Englands anfallsstjärna Ellen White.

Lauren Hemp med bollen i luften.
Bildtext Lauren Hemp har en kanonsäsong i bagaget.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Kommentatorns tips: Hajpen stiger efter hemmaseger

Till saken hör att England och Österrike är i samma VM-kvalgrupp. De möttes i november i Sunderland och då vann England med 1–0 tack vare ett mål av Ellen White.

En snarlik matchbild är att vänta i kväll på Old Trafford. England mal till slut ner Österrike och vinner med 1–0 eller 2–0.