Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist fräser vidare på nya äventyr: “Dags att ge över till yngre krafter”

Från 2022
Man i läderjacka och -byxor sitter på en motorcykel. Sandplan och bilar i bakgrunden.
Bildtext Nu hinner Ragnar Lundqvist ägna sig mera åt sina fyra motorcyklar.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Efter fem år på stadsdirektörsposten och fyrtio år i arbetslivet är Ragnar Lundqvist redo för pension. När han blickar tillbaka över de fem senaste åren förundras han bland annat över politikernas obeslutsamhet.

På måndag (11.7) inleder Lundqvist sin semester och den 25 september blir han pensionär då Raseborgs nya stadsdirektör Petra Theman tar över.

– Det är ett nytt skede som kommer. Kanske är det dags att ge över till nya och yngre krafter, konstaterar han.

Lundqvist och Theman jobbar redan sida vid sida då han delar med sig av sin visdom till efterträdaren.

– Vi går igenom olika saker som har hänt och som kommer att hända så att hon är insatt. Jag har gjort en lång lista, berättar Lundqvist.

Han poängterar ändå att det inte är han ensam som handleder Theman i de nya arbetsuppgifterna.

– Hon kommer säkert att diskutera med sektordirektörerna och avdelningscheferna också för att få en klarare och utförligare bild, tror Ragnar Lundqvist.

Ibland kanske jag blandar mig i detaljer, men jag försöker undvika det. Sakkunnigheten finns hos personalen

Ragnar Lundqvist

Lunqdvist säger att stadsdirektörens roll är väldigt mångfacetterad.

– Ekonomin är mycket viktig och att utveckla verksamheten. Det handlar också om att lobba och vara med i alla sammanhang med andra kommuner, ministerier och myndigheter, nämner han som några exempel.

När Ragnar Lundqvist blickar tillbaka på sina år som stadsdirektör säger han att han vill tro att han litat på sin personal.

– Ibland kanske jag blandar mig i detaljer, men jag försöker undvika det. Sakkunnigheten finns hos personalen. Jag försöker leda ur en helikoptervy, förklarar han.

Roligt att träffa stadens femmor

Allra stoltast är han över att Raseborg fått ekonomin på rätt köl under hans år som stadsdirektör.

– Vi har nu ett överskott som är det första i stadens historia. Det finns visserligen redan orosmoln för det här året när det gäller specialsjukvården, säger han.

I övrigt är han nöjd över hur Raseborg klarat pandemin och hur stadens verksamhet utvecklas under de senaste åren.

Medan den strama ekonomin och pandemin har hört till de dystrare sakerna under Lundqvists år stadsdirektör, så har mötena med stadens skolelever hört till ljusglimtarna.

– Under Barnens dag har jag fått träffa alla femmor. De har en hel del frågor som är roliga att besvara. De har frågat om min favoriträtt och om jag har hund till exempel, minns Lundqvist.

Förvånad över obeslutsamheten

Ragnar Lundqvist var regiondirektör på Andriz i Japan innan han valdes till stadsdirektör. Han säger att arbetet till stor del motsvarade förväntningarna, men han blev en aning överraskad över obeslutsamheten och försiktigheten.

– Vi lever i en sådan värld där vi inte har fullständiga uppgifter. Ändå är vi tvungna att fatta beslut, våga göra nytt och satsa på nya saker, funderar han och menar att stadens politiker är en aning obeslutsamma.

Efter fem år som Raseborgs stadsdirektör och fyrtio år i arbetslivet är Ragnar Lundqvist redo för pension

19:54

Han tror att det handlar om att de gärna jobbar för den egna stadsdelen och har svårt att se helheten.

– Vi har massor av politiker som är väl pålästa och kan kommunallagen och förvaltningsstadgan. De ser helheten och känner till ekonomin, men så har vi den sidan som inte är så väl insatta i ärenden och är man osäker kanske man inte vill fatta beslut.

Ett exempel som grämer honom är att Raseborgs vatten och Raseborgs energi inte fusionerades.

– Det skulle ha gett ett överskott och vi skulle ha kunnat satsa på olika saker. Vi skulle inte ha blivit en kriskommun och vi skulle ha sett över vattenverkets verksamhet som den nya chefen har gjort, menar han.

Lundqvist ångrar ändå inget under sitt stadsdirektörskap.

– Jag har försökt göra mitt bästa, konstaterar han.

Nu ser han fram emot att ägna mera tid åt bland annat sina fyra motorcyklar och resor med hustrun. Dessutom är Lundqvist nybliven farfar.

– Han är nu nästan tre månader, vi hoppas vara barnvakter åt honom, berättar han stolt om sonsonen.

Diskussion om artikeln