Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tunga orden om Finlands förbundskapten med dagar till EM-premiären – gamla kollegan avslöjar varför hon lämnade tränarteamet: "Var besvikna på att jag blev mamma"

Från 2022
Anna Signeulk och Maiju Ruotsalainen sitter på bänken.
Bildtext Anna Signeul hade Maiju Ruotsalainen vid sin sida under sina två första år som finländsk förbundskapten.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Under Anna Signeuls tid som finländsk förbundskapten har dörrarna gått frekvent i tränarstaben. Yle Urheilus expert Maiju Ruotsalainen var en av dem som fick nog och lämnade – nu berättar hon varför.

I kulisserna har det viskats och debatterats om Anna Signeuls ledarstil redan länge.

Svenskan tog över fotbollsdamerna år 2017. Långt ifrån alla tränarkollegor har trivts med Signeuls sätt, flera coacher har lämnat hennes landslag som nu står inför ett efterlängtat EM-spel.

Maiju Ruotsalainen är en av dem. I Yles införsändning inför EM på tisdagskvällen fick experten ta ställning till varför hennes sejour i tränarteamet tog slut efter två år, 2019.

– Det finns en medvetenhet om vad som sker, men ingen reagerar. Då är det bättre att man själv fortsätter på annat håll och satsa på det man själv står för, formulerar sig Ruotsalainen.

"Fick höra att jag inte längre kan bli tränaren jag kunde ha blivit utan barn"

Yle Urheilus expert var aningen motvillig när temat kom till tals.

– Jag tycker att det mer handlar om ledningen på organisationsnivå. Vilken värdegrund godkänner man att laget leds med och hur det kan skilja sig så mycket från hur man själv tänker.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se Maiju Ruotsalainen tala ut om sin tid som landslagstränare! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ruotsalainens personliga erfarenhet väckte reaktion i studion.

– För mig var handlade om att jag för ett par år sedan blev mamma och att min chef förhöll sig på ett visst sätt till det, man var besvikna över mitt beslut, fortsätter hon.

Kan inte en mamma fungera som en landslagstränare?

– Det är inte min åsikt åtminstone. Jag fick höra att jag inte längre kan bli tränaren jag kunde ha blivit utan barn.

– Det håller jag med om – jag har blivit en mycket bättre coach efter att jag fått barn, konstaterar Yle Urheilus expert ironiskt.

Rykten har funnits

I Yles studio var experten Jonne Kunnas inte helt förundrad efter Ruotsalainens utspel.

– Hennes kommentarer överraskar inte, även om det är lite oklart vad som exakt har hänt. Men det är många som bytts ut i tränarteamet och som jag förstår det så finns det konflikter gällande ledarstilen.

– För mig är det här ingen nyhet, rykten har funnits. Inte heller i förbundet kan man ha varit ovetande. Om så är många namn kommit och gått så måste man ha tittat på saken, och nu är det nog läge för en funderare på förbundshåll, tycker HJK-tränaren.

Från spelarhåll har inte liknande upplevelser hörts. Ruotsalainen betonar också att Signeul fått laget att prestera – ett EM-slutspel är en stor grej för finländsk damfotboll.

– Jag kan inte kommentera kring hur andra människor känt, utan bara tala för mig själv. För mig är värderingarna så viktiga att jag nu stolt kan stå här bakom mina val och syssla med annat, avslutar Ruotsalainen.

Finland premiärspelar mot Spanien på fredag. Yle direktsänder alla matcher i EM.