Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Volontärerna på Ruisrock är livsviktiga för att festivalen ska bli av – varje år behövs kring 1 000 frivilligarbetare

Från 2022
Uppdaterad 07.07.2022 16:06.
Festivalen är slutsåld och det betyder att cirka 35 000 personer kommer att besöka området varje dag under veckoslutet.

Under helgen går Ruisrockfestivalen av stapeln efter en paus på två år. Ännu finns det mycket kvar att göra och arbetet kommer att fortsätta fram till att det är dags för öppning. Just nu kryllar området av frivilligarbetare.

Maj Ilola är frivilligkoordinator för Ruisrock och hon berättar att volontärerna är livsviktiga för att festivalen ska gå att förverkliga.

– Utan dem skulle det inte bli någon festival och dessutom så för de med sig en stämning som absolut skulle saknas om de inte var här, säger Ilola.

Behovet av volontärer har inte förändrats mycket under åren verkar det som. Det enda som påverkat saken har varit att festivalen har blivit större och därför behövs också fler frivilliga än tidigare.

– Nu har behovet varit på ungefär samma nivå de senaste åren. Stämningen bland de frivilliga är verkligen god. Alla har verkat glada och jag har sett flera som varit med också tidigare år, berättar Ilola.

en kvinna som står
Bildtext Maj Ilola är frivilligkoordinator för Ruisrock och hon berättar att volontärerna är livsviktiga för förverkligande av festivalen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Enligt Ilola behövs cirka 1 000 volontärer för hela festivalveckan. 300 av dem kommer från diverse idrottsföreningar som samlar in pengar för sin verksamhet. Resten av volontärerna kommer av eget intresse.

– Det brukar inte vara ett problem att hitta frivilliga. Den här festivalen är ändå så pass etablerad och folk känner till det här med frivilligarbetet, så det löser sig oftast rätt så smidigt, säger Ilola.

– Vi har ändå ungefär 35 000 besökare per dag, så vi behöver många som kan hjälpa till med olika uppgifter under festivalen.

Säkerheten är också en prioritet i samband med ett så här stort projekt.

Volontärernas uppgifter är huvudsakligen att kontrollera biljetter, städa och restaurangarbete. En lite speciellare uppgift är att pynta de andra volontärerna med glitter eller ge dem en ny frisyr för att upprätthålla festivalens glamour.

Som tack för sin insats får de frivilliga också biljetter till alla tre dagar av festivalen, mat och logi. Dessutom ordnas en egen fest för dem på söndagen.

– Det brukar gå vilt till, säger Ilola.

Regnet skrämmer inte volontärerna

Medan Maj Ilola gav oss en rundtur av festivalområdet mötte vi volontärerna Saara och Kia. De hade inte frivilligarbetat för Ruisrock tidigare, och trots att det regnade tidigare på morgonen påverkade regnet inte deras arbetsglädje.

två kvinnor som intervjuas av en reporter.
Bildtext Det enda som de två volontärerna tyckte att varit lite jobbigt var att vissa arbeten, som att lyfta sopkärl på plats, var lite tyngre än de hade förväntat.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

– Det var Kia som bad mig att följa med som frivilligarbetare till Ruisrock. Det såg jag som en spännande möjlighet att se hur arrangemangen fungerar bakom kulisserna och samtidigt uppleva Ruisrock. Jag har aldrig besökt festivalen tidigare.

– Jag blev tipsad av sin moster om att söka mig till festivalen som frivilligarbetare.

Behovet av volontärer har inte förändrats mycket under åren verkar det som. Det enda som påverkat saken har varit att festivalen har blivit större och därför behövs också fler frivilliga än tidigare.

Det enda som de två volontärerna tyckte att varit lite jobbigt var att vissa arbeten, som att lyfta sopkärl på plats, var lite tyngre än de hade förväntat.

Saaras och Kias utsikter är positiva. När det är festival så är det väl säkert ett det blir ett bra veckoslut, säger Saara.

Festivalen är slutsåld och det betyder att cirka 35 000 personer kommer att besöka området varje dag under veckoslutet. Volontärerna kommer garanterat inte att ha tråkigt.

På området finns toaletter, matställen och scener i olika storlekar, för att inte tala om 35 00 personer om dagen.
Rundvandring på Ruisrock 2022 - Spela upp på Arenan