Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gnistan försvarar bra och vinner i Ekenäs – passerar EIF i serietabellen i fotbollsettan

Flera spelare fajtas om bollen.
Bildtext Efter sju förlustfria matcher åkte EIF på en hemmaförlust i fotbollsettan. Gnistan vann i Ekenäs.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF hittade inga luckor i Gnistans täta försvar i onsdagens match i herrarnas fotbollsetta. Åggelbylaget passerade EIF i serietabellen.

Matchen som spelades på centrumplan i Ekenäs slutade 0-2 (0-1).

EIF hade sju förlustfria matcher på raken i bagaget inför mötet med Gnistan. Gästerna hade inte vunnit på sina fyra senaste matcher. Båda sviterna tog slut i drabbningen på onsdag kväll.

Gnistan försvarade bra hela matchen. EIF:s avslut kom ofta på distans och gick också väldigt ofta förbi eller över gästernas mål. Gnistans målvakt Jiri Koski, med ett förflutet i EIF, kom faktiskt rätt enkelt undan i matchen.

Hemmamålvakten Mehdi El Moutacim hade fler tuffa lägen att parera än kollegan i andra målet. Gnistans mållägen och målförsök var färre men desto vassare.

Gnistans ledningsmål kom efter en dryg halv timmes spel. Maximo Tolonen gav en hörna från höger som Luca Weckström snyggt nickade i mål.

Efter målet hade EIF haft rätt klart bollövertag, men de riktigt farliga målchanserna uteblev.

I den andra halvleken var EIF:s övertag ännu klarare än i slutet av den första halvleken. Gnistans uppoffrande försvarsspel var en för svår nöt att knäcka för hemmalaget.

Avgörandet kom från straffpunkten

Med drygt tjugo minuter kvar att spela fick Gnistan en straffspark som fjolårets skyttekung i ettan Douglas Cae förvaltade säkert. Cae var väldigt osynlig i övrigt i matchen.

Under matchens sista kvart pressade EIF hårt men kunde inte göra mål.

EIF:s vänsterback Alexander Forsström var besviken efter matchen.

– Vi spelade dåligt i dag. Deras första mål kom alldeles för enkelt, en av planens kortaste spelare nickade in bollen efter en hörna. Och vi får för många straffar emot oss för att vi spelar på något sätt vårdslöst innanför straffområdet, säger Forsström.

Valdrin Rashica och Jean Mabinda i en närkamp.
Bildtext EIF:s Valdrin Rashica (grön skjorta) i en närkamp mot Gnistans Jean Mabinda.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Gnistans mittfältsspelare Jean Mabinda var väldigt glad efter matchen.

– Skönt att vinna en match i Ekenäs. Vi spelar bra i dag och förtjänar att vinna. Stämningen var kompakt här och det är alltid kul att spela här, säger Mabinda.

Gnistans försvarade bort Larsson

Gnistans mittback Fabian de Abreu gjorde en riktigt bra match. Han lyckades tillsammans med Gnistans övriga försvarsspelare totalt nollställa EIF:s målfarlige Adam Larsson.

Larsson var väl markerade hela tiden och EIF:s passningsförsök till honom täcktes gång efter annan av de duktiga Gnistanspelarna.

EIF:s Stanislav Efimov försöker runda några Gnistanspelare.
Bildtext EIF:sStanislav Efimov försöker bryta sig igenom. Gnistans Pasi Forsman (t.v.) och Fabian de Abreu täcker. Adam Larsson och Valdrin Rashica väntar på en passning av Efimov.
Bild: Patric Westerlund / Yle

I EIF spelade lagkaptenen Xhevdet Gela stabilt. Högerbacken Yassin Daoussi gjorde en bra match och Simon Lindholm stod ett väldigt piggt inhopp.

Toni Pohjoismäki dömde inför 550 åskådare. Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

I serietabellen passerade Gnistan nu Ekenäs IF och är trea. EIF är fyra i den haltande serietabellen som finns på Yles text-tv.

På söndag (10.7) åker EIF till Jakobstad för att möta Jaro. Gnistan spelar en bortamatch mot Järvenpään Palloseura på måndag (11.7).

Resultat, herrettan

EIF – Gnistan 0-2 (0-1)

31 min Luca Weckström 0-1, 69 min Douglas Cae 0-2 (str)

Publik: 547

Jaro – PEPO 3-0 (1-0)

21 min Guillermo Sotelo 1-0, 60 min Severi Kähkönen 2-0, 90 Albin Björkskog 3-0

Publik: 1017

KPV – JäPS 1-0 (1-0)

16 min Miika Kauppila 1-0

Publik: 1064

MP – PIF 2-3 (2-0)

13 min Joona Hiltunen 1-0, 44 Jarkko Heimonen 2-0, 58 min Gezim Voca 2-1, 64 min Voca 2-2, 73 min Benjamin Heikkinen 2-3

Pubilk: 902

PK-35 – SJK Akatemia 2-0 (2-0)

27 min Hussein Mohammed 1-0, 31 min Mohammed 2-0

Publik: 388

Diskussion om artikeln