Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hemmafavoriten tog tre poäng framför storpublik – England växte in i EM-premiären efter darrig start

Uppdaterad 07.07.2022 00:05.
Programmet är inte längre tillgängligt
England vann EM-premiären – se höjdpunkter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kanske spelade nerverna England ett spratt i början, men då spelarna tog sig ur den österrikiska pressen gick EM-premiären som förväntat. England fick en perfekt start på mästerskapet.

Det dröjde ett år längre än förväntat men nu var det äntligen dags att sparka igång fotbolls-EM. På ett kokande och fullsatt Old Trafford i Manchester tog värdnationen England emot Österrike i EM-premiären.

England som förväntas gå långt och är en av de stora guldfavoriterna fick den start på EM som man önskade. Det blev seger och tre poäng in på kontot efter 1–0.

– England får vara glada över att de vann matchen men det finns lite frågetecken. Det kunde ha varit 3–0 eller 4–0, säger Yle Sportens expert Vera Varis efter slutsignalen.

Österrike inledde matchen piggt och fördomsfritt, medan de engelska spelarna såg ut att vara tagna av stundens allvar under den första tian. Det dröjde ändå inte länge förrän England växte in i premiären och efter en dryg kvart gjorde Beth Mead EM:s första mål.

Fran Kirby spelade in bollen i straffområdet till Mead som lobbade in ledningsmålet. Carina Wenninger hann rensa undan bollen på linjen men efter videogranskning godkändes fullträffen.

White missade och Zinsberger räddade

Efter målet ändrade matchen karaktär till det mer förväntade. Österrike försökte behålla disciplinen i defensiven medan England skapade chanser och kontrollerade matchen.

I den 26:e minuten var England riktigt nära ett andra mål men anfallaren Ellen White nickade utanför efter ett inlägg av Lauren Hemp – ett läge som Englands främsta målskytt inte brukar missa.

Österrike undvek fler baklängesmål i första halvlek och laget har målvakten Manuela Zinsberger att tacka för det. Strax före paus gick försvaret bort sig och Hemp fick en kalaschans men målvakten gjorde sig stor och räddade till en hörna.

– Österrike pressade högt i början men sedan föll man ner och parkerade bussen i nästan 30 minuter. England fick inte så mycket yta och Österrike kunde ha åtta spelare inne i boxen, sammanfattade Varis den första halvleken.

Få kvitteringschanser för Österrike

Efter paus sjönk tempot då Österrike fick England att spela mer i mitten i stället för att komma i snabba anfall på kanterna. De engelska spelarna vann ändå de flesta närkamperna och mycket av spelet gick på Österrikes planhalva.

Österrike försökte sticka upp i några anfall mot slutet men det engelska försvaret var kompakt. Barbara Dunst och Julia Hickelsberger-Füller hade varsitt skott från distans men Englands målvakt Mary Earps räddade.

England höll sin ledning och får nu lite andrum inför fortsättningen av gruppspelet och matchen mot Norge på måndag. För Österrike väntar gruppens förväntade slagpåse Nordirland i andra matchen.

Resultat:

England–Österrike 1–0 (1–0)
16´ 1–0 Beth Mead

Diskussion om artikeln