Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bondeupproret i Nederländerna allt allvarligare – polisen sköt mot traktor som kördes av 16-åring

Traktoreita ja muimuri moottoritiellä.
Bildtext Bönderna har blockerat motorvägar med hjälp av sina stora jordbruksmaskiner.
Bild: Vincent Jannink / EPA

I Nederländerna protesterar bönder mot regeringens klimatåtgärder. Polisfordon har attackerats och polisen har skjutit mot en traktor. Natur- och kväveministerns hem spärrades av för att hindra demonstranterna från att ta sig fram.

Regeringens planer på att minska utsläppen har fått bönderna att ta sig ut på gatorna med sina traktorer. De har bland annat blockerat motorvägar, varuhus och lagerbyggnader.

Planerna på att minska kväveutsläppen skulle sannolikt leda till att flera gårdar måste avsluta sin verksamhet. Bönderna anser att de behandlas orättvist jämfört med transport- och flygbranschen.

Den ansvariga ministern har planer på tvångsköp av gårdar för att uppnå utsläppsmålen. Det har fått bönderna att se rött.

Vad har hänt?

Bönderna har protesterat genom att bland annat blockera vägar, tända eld på höbalar intill motorvägen och blockera torget De Dam i Amsterdam.

Protesterna har tagit allt mer våldsamma former. Demonstranter har attackerat polisfordon och försökt ta sig hem till minister Christianne van der Wal. van der Wal är minister för natur och kväve och är ansvarig för reformen.

På onsdagen trappades motsättningarna mellan polisen och bönderna ytterligare upp. Polisen sköt mot en traktor i samband med en motorvägsblockad.

Traktorföraren var en 16-årig pojke. Strax efteråt grep polisen pojken och två andra män. De misstänktes för mordförsök för att ha kört mot poliserna. Senare släpptes alla tre och misstankarna om mordförsök förkastades. Det är ännu möjligt att de kommer misstänkas för andra brott.

Polisen har gripit flera personer. Bland annat grep polisen närmare tjugo demonstranter som vägrade sluta blockera en lagerbyggnad nära Rotterdam.

Många i Nederländerna befarar att våldsamheterna ytterligare trappas upp. Hittills har regeringen inte gått bönderna till mötes.

Traktoreita jonossa rakennuksen edessä.
Bildtext Bönderna blockerade en stor lagerbyggnad. Nitton greps då de vägrade lämna platsen.
Bild: Robin Van Lonkhuijsen / AFP

Kväveutsläppen ska ner – bondgårdar måste stänga

Nederländernas kväveutsläpp måste ner för att följa EU:s riktlinjer. I vissa delar av landet är kväveutsläppen så stora att de hotar områden som hör till nätverket Natura 2000.

De här områdena åtnjuter en speciell skyddad status. I närheten av de här områdena ska kväveutsläppen ner med upp till sjuttio procent innan år 2030.

Kväveutsläppen i Nederländerna härstammar till stor del från jordbruket och främst från boskap. Natur- och kväveminister Christianne van der Wal har medgivit att reformen i praktiken kommer att betyda att flera gårdar kommer vara tvungna att stänga.

Det ska ske antingen frivilligt eller genom tvångsköp. Provinserna har ett år på sig att ta fram en plan på hur de ska minska utsläppen. Utsläppen ska ner innan år 2030.

Källor: Yle Uutiset, RTV Drenthe, Politico, dutchnews.nl