Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: BoJo släppte greppet till slut – nu inleds jakten på en efterträdare

Boris Johnson med Mette Nordströms bild i vinjett ovanpå.
Bild: Andy Rain / EPA

De två gångna dagarnas politiska dramatik saknar motstycke i Storbritannien. Ministrar avgick på löpande band och till och med de mest lojala anhängarna vände sig mot sin premiärminister.

Den allt mer trängda Boris Johnson spjärnade emot och intygade ännu igår att han stannar kvar. Men då torsdagen grydde stod det ändå klart att de politiska skadorna inte längre gick att reparera.

Det fanns ingen regering att styra över efter att ett femtiotal högt uppsatta konservativa hade avgått.

Det står klart att det konservativa partiet önskar att få en ny partiledare och därmed också en ny premiärminister, sa Johnson i sitt slutliga besked utanför sin tjänstebostad tidigt på torsdagseftermiddagen.

Han fortsatte med att säga att processen för att välja ny partiledare inleds omedelbart, men att en närmare tidtabell publiceras nästa vecka.

Det betyder också att han kommer att stanna kvar på sin post som ledare för en interrimsregering fram till partikongressen på hösten.

Desperata Tories sökte en utväg ur krisen

Boris Johnson kommer framför allt att bli ihågkommen som mannen som ledde Storbritannien ut ur EU och som till synes kunde klara sig ur vilken kris som helst.

Han skyddade anhängare som betedde sig dåligt och skandalerna om festandet på 10 Downing Street under värsta coronakris avlöste varandra.

Men det fanns en gräns, och den kan ha passerats då det blev klart att Johnson hade blundat för sexanklagelserna mot parlamentsledamot Chris Pincher.

Brittiska kommentatorer intygar att det fanns en stark desperation bland de konservativa när man sökte en utväg ur den politiska krisen. Och att premiärministerns meddelande om avsked nu togs emot med lättnad.

Frågan är hur mycket stryk Tories har tagit på grund av alla skandalerna kring Johnsons ledarskap och hans lojalister?

Protester mot att Johnson sitter kvar i flera månader

Bara timmar efter förhandsuppgifterna om Johnsons avgång sades det att man trots allt hade fått ihop en ny interrimsregering. Men det är framför allt det faktum att premiärministern kommer att sitta kvar i flera månader som väcker kritik, och kan leda till ytterligare politiska förvecklingar.

Bland de möjliga efterträdarna finns redan många namn, som förra finansminister Rishi Sunak och handelsministern Penny Mordaunt. Också utrikesminister Liz Truss har nämnts, och hon avbröt omedelbart sitt deltagande i G20-mötet i Indonesien för att återvända till London

Vem det än är som tar över premiärministerposten i höst är det en krävande uppgift. Storbritannien upplever som bäst en ekonomisk kris med svag tillväxt, den högsta inflationen på fyrtio år och allt högre levnadskostnader.