Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland ska ta till klassiskt nordiskt fotbollsrecept i EM-premiären – scouten Lars Mosanders frågetecken runt Spanien: "Ingen klinisk målskytt"

Finland försvarar sig mot Nederländerna.
Bildtext I genrepet mot Holland förlorade Finland med 0–2.
Bild: IMAGO/Pro Shots/ All Over Press

Det kommer att gå undan i EM-premiären. Hänger Finland med? Landslaget har åtminstone receptet klart inför turneringsstarten mot Spanien.

Hur ska Finland lyckas skaka om Spanien?

Det är verkligen ett frågetecken inför fredagens EM-premiär. Spanien har bara förlorat en landskamp på knappa tre år, de vinner det mesta på juniorsidan och har vuxit ut till en maktfaktor i damfotbollen.

Dessutom: Spaniens snabba, tekniska fotboll har beskrivits som rena giftet för Finland.

– Vi får se hur Spaniens spelstil passar oss… Rent generellt har vi haft det väldigt svårt mot Spanien, säger scouten Lars Mosander till Yle Sporten efter det finska landslagets träningspass i Stowe.

Mosander skrattar till – men statistiken mot Spanien är bedrövlig. Sju matcher och noll segrar är Finlands saldo. I kvalet till EM 2017 och VM 2019 blev det bara förluster.

– De är verkligen bland de bästa landslagen i världen offensivt. De spelar en rörlig fotboll med många platsbyten, säger Mosander.

Finlands matcher mot Spanien

Världens bästa gick sönder

Här ska omgående ett men med stort M skickas in runt en av turneringens förhandsfavoriter.

I juni tvingades Jennifer Hermoso kasta in handduken på grund av skada – och med ett par dagar till premiären gick världens bästa spelare Alexia Putellas sönder.

– Putellas har varit väldigt viktig för Spanien och är vass på sista tredjedelen. Hon har förmågan att avgöra själv. Rent spelmässigt kommer de knappast att förändra så mycket trots skadorna, säger Emmi Alanen då Yle Sporten ber om bedömning av det spanska avbräcket.

Alexia Putellas i spanska landslaget.
Bildtext Alexia Putellas spelade match så sent som förra helgen, men nu är hon korsbandsskadad.
Bild: Cinzia Camela/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Enligt Mosander hade Finland inte planerat för en punktmarkering av Putellas, men det är solklart att Barcelonastjärnans bortfall gör Spanien sämre – framför allt då laget saknar den tydliga ledaren i sitt 4–3–3.

– De har ingen klinisk målskytt. De har spritt ut målen på fler spelare, men i många matcher skapar de mycket och man tycker att de borde göra fler mål.

Hur rankar du Spanien i det här EM-slutspelet?

– Offensivt är de topp tre, men för att vinna EM måste defensiven också fungera. Där sätter jag frågetecken runt Spanien.

Hur stor fördel blir det för dem att mer än halva startelvan spelar tillsammans i ett av världens bästa klubblag Barcelona?

– De är väldigt samspelta och vet vem som gör vad. Det är viktigt för dem, men de spelar lite annorlunda i landslaget.

Måste gå undan

Vad ska Finland göra för att skrälla i Milton Keynes?

– Försvara bra och anfalla snabbt, säger Mosander och ler.

Mosander, som har sett Spanien på plats åtta–nio gånger det senaste året, poängterar defensiven.

– Det måste sitta, vi måste vara tajta. När vi kan ställa om behöver vi göra det snabbt och dessutom måste vi utnyttja fasta situationer. Där är receptet, ett klassiskt nordiskt fotbollsrecept.

Inför EM spelade Finland två landskamper, förlusterna mot Japan och Nederländerna. Japan plockades som motståndare för att de liknar i sitt spelsätt.

– Japan rullade boll bra, men Spanien gör det snabbare. Vår plan var rätt och jag tror att spelarna fick en bra uppfattning om vad som väntar. Det gäller att röra sig snabbt, säger Mosander.

Diskussion om artikeln