Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny företagare på Jussarö har höga förväntningar på årets säsong

Uppdaterad 19.07.2022 11:27.
Man klädd i t-shirt utomhus.
Bildtext Mats Sundqvist har höga förväntningar på årets säsong efter en stark juni månad.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Juni månad gick bra på Jussarö, nu hoppas man på en fortsatt lyckad sommarsäsong. Företaget Sundqvist investments driver gästhamnen för andra sommaren.

Jussarö är en ö av kontraster. Den västra delen av ön är en del av Ekenäs skärgårds nationalpark och består mestadels av orörd natur. På öns östra del kan man däremot tydligt se spåren av såväl Vuoksenniskas gruvverksamhet under 1960-talet som försvarsmaktens senare aktiviteter.

Det är ganska exotiskt och det är en väldigt trevlig plats. Det är underbart att få tillbringa arbetsdagarna nära havet

― Helka Hostikka, sommaranställd på öns restaurang

Jussarö har sedan länge varit en betydelsefull ö för sjöfarten i Finska viken. Ön har fungerat som ett landmärke och sundet mellan Jussarö och Lilla Jussarö är en naturlig hamn där fartyg kunnat söka skydd. Däremot har järnfyndigheter som finns kring ön gjort att kompassen varit opålitlig, vilket mängden vrak kring Jussarö skvallrar om.

Havsutsikt.
Bildtext I vattnet torde det ligga två skeppsvrak.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Under 1700-talet etablerades ett lots- och fiskesamhälle på ön och mellan 1834 och 1861 pågick den första omgången gruvdrift. Av de gamla byggnaderna är det endast Kullakojan bredvid gästhamnen som står kvar.

Vill du uppleva Jussarö utan egen båt? Hoppa på förbindelsebåten

Företaget Sundqvist Investments köpte våren 2021 upp företaget Varustamo Origo som driver verksamheten i gästhamnen på Jussarö. I gästhamnen finns också restaurang, bastu och övernattningsmöjligheter, även för besökare utan båt.

Besökare utan egen båt kan under sommaren dagligen ta sig ut till Jussarö med förbindelsebåten Salmetar som avgår från roddarskjulet bredvid Knipan i Ekenäs.

En granskning har utförts och för tillfället väntar vi endast på rapporten. Den hoppas vi få inom kort och efter det fattar vi beslut

― Mats Sundqvist

En av de gamla arbetarbostäderna på ön har under tidigare år fungerat som vandrarhem. Kontoret, som byggnaden kallas, är för tillfället stängd för besökare. Inomhusluften i byggnaden har varit ett frågetecken.

– En granskning har utförts, och för tillfället väntar vi endast på rapporten. Den hoppas vi få inom kort och efter det fattar vi beslut, säger Mats Sundqvist som äger Sundqvist Investments.

Mats Sundqvist är hoppfull att vandrarhemmet kan öppnas ännu i sommar. Han planerar dock att renovera de förhållandevis slitna rummen. De finns naturligtvis också de som anser att det har sin charm, påpekar han.

Man kan ändå redan övernatta i någon av de övernattningsvagnar som finns i gästhamnen eller tälta.

Brun trävagn på hjul.
Bildtext Övernattningsvagn på Jussarö.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Det finns också planer på att utvidga verksamheten på Jussarö. Mats Sundqvist säger att fokus just nu ligger på att utveckla möjligheterna just för besökare som saknar egen båt.

Sommaren har så här långt varit framgångsrik för gästhamnen. Det är däremot svårt att jämföra med föregående sommar då man kunde köra igång verksamheten först till midsommar efter att restaurangen renoverats. För resten av sommarsäsongen i år har Mats Sundqvist också höga förhoppningar.

Tilltugg efter en utfärd på ön

Restaurangen i gästhamnen slog i nuvarande form upp sina dörrar till midsommaren 2021. Den här sommaren är det dessutom inplanerat flera musikframträdanden på restaurangen.

Restaurangens anställda har också andra arbetsuppgifter än att enbart sköta restaurangen. En vanlig arbetsdag kan variera en hel del säger Helka Hostikka som jobbar sin första sommar på Jussarö.

Till de vanligare uppgifterna hör att betjäna båtgästerna, både dem som kommer med egen båt och dem som anländer med förbindelsebåten. Därtill hör också underhåll av gästhamnens faciliteter till de regelbundna uppgifterna.

Ung kvinna på en terrass.
Bildtext Helka Hostikka trivs bra med att jobba ute i skärgården.
Bild: Conny Westerlund / Yle

– Det är ganska exotiskt och det här är en väldigt trevlig plats. Det är underbart att få tillbringa arbetsdagarna nära havet.

För Helka Hostikka tar det två timmar att ta sig från Ekenäs ut till Jussarö i ytterskärgården från Ekenäs. De anställda bor därför på ön. Arbetspassen är enligt systemet två veckor på jobb, en vecka ledig.

Bortom bebyggelsen finns Jussarös verkliga sevärdheter

Jussarö förknippas starkt med den gruvverksamhet som bedrevs av företaget Vuoksenniska på ön under 1960-talet, och på öns östra delar syns spåren tydligt. Majoriteten av byggnaderna som står kvar är i mycket dåligt skick och är inhägnade på grund av rasrisk samt för att de innehåller asbest.

Beiget borrningstorn på Jussarö.
Bildtext Borrningstornet syns tydligt redan då man närmar sig Jussarö.
Bild: Conny Westerlund / Yle

En del besökare anser att bebyggelsen, trots sitt skick, är värd att bevara medan andra är förfärade över att sådana fallfärdiga ruckel får stå kvar, säger Mats Sundqvist.

Enligt forststyrelsen, som äger i stort sett hela ön, finns det varken planer på att riva eller renovera byggnaderna eftersom säkerhetsriskerna ändå bedöms vara små och arbetet skulle vara otroligt dyrt.

Övergivet höghus på tre våningar.
Bild: Conny Westerlund / Yle
Fallfärdigt radhus på Jussarö.
Bild: Conny Westerlund / Yle
Inne i ett fallfärdigt radhus.
Bildtext De gamla bostäderna på Jussarö är övergivna och fallfärdiga. Trevåningshuset är ett av de få om inte det enda i skärgården.
Bild: Conny Westerlund / Yle

För de besökare som inte är intresserade av övergivna och fallfärdiga gruvsamhällen har Jussarö desto mera att erbjuda i naturväg. Hela öns västra halva är en del av Ekenäs skärgårds nationalpark.

Området hör dessutom till Natura 2000, ett EU-nätverk som strävar efter att bevara biologisk mångfald. Områden som tillhör Natura 2000 har särskilda skyddsvärden. På öns västra del är det inte tillåtet att röra sig fritt utanför den utmärkta naturstigen.

Tät barrskog.
Bild: Conny Westerlund / Yle
Gammal skog.
Bild: Conny Westerlund / Yle
Gammal skog.
Bildtext Växtligheten på Jussarös västra del är mycket gammal och ovanlig så långt ute i skärgården.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Även längs stranden på öns östra del finns vacker natur för dem som vill ha möjligheten att röra sig fritt eller ta ett dopp vid den så kallade Iron Beach. I öns sydöstra hörn kan man hitta det som finns kvar av det gamla fyr- och övervakningstornet samt försvarsmaktens gamla bunkrar.

Utsikt över berg och hav.
Bildtext I Jussarös sydöstra hörn finner man också vackra utsikter om man avviker från de utstakade stigarna och anstränger sig lite.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Utsiktstornet är mitt på ön på Lotsstuberget varifrån Jussarös lotsar tidigare spanat efter fartyg. Från tornet har man en utmärkt utsikt över ön. Till utsiktstornet kommer man genom att följa naturstigen.

Utsikt över skog och hav
Bildtext Utsiktstornet bjuder på en trevlig syn.
Bild: Conny Westerlund / Yle
Satellitbild över Jussarö.
Bild: Conny Westerlund / Yle, maps4news

Geocachning ger möjlighet att upptäcka platser man lätt missar

Geocachning kan beskrivas som en modern form av skattjakt. En cache är en behållare som är gömd i terrängen och innehåller diverse föremål samt en loggbok. Geocachning går ut på att hitta dessa gömmor och eventuellt byta ut några av föremålen i cachen med någonting man själv har med sig. Sedan antecknar man sitt fynd i loggboken och på nätet.

Geocachning kan ofta leda till platser man lätt skulle missa i vanliga fall. Det kan således vara en ypperlig aktivitet då man utforskar skog och mark.

Vi hoppas att det kanske kan hämta mera kunder till ön det också, och vi försöker utveckla Jussarö till en mångsidig turistort

― Mats Sundqvist

Mats Sundqvist säger att han enbart är ytligt bekant med vad geocachning är, men han är positivt inställd till att det finns cachar på Jussarö.

– Vi hoppas att det kanske kan hämta mera kunder till ön det också då vi försöker utveckla Jussarö till en mångsidig turistort, säger han.

På Jussarö lär det finnas tre geocachar, varav endast två för tillfället verkar vara på plats. Under besöket hittades en av de geocachar som lär finnas på ön. Den andra visade sig vara i mer utmanande terräng och hade färre ledtrådar att följa.

Plastask med häfte, penna och andra småsaker i.
Bildtext Så här kan en geocache exempelvis se ut.
Bild: Conny Westerlund / Yle

På Forststyrelsen hemsida kan du läsa mer om geocachning.

Artikeln kompletterades 19.7 kl. 11.27 med information om att Sundqvist har planer att renovera rummen på vandrarhemmet.