Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lediga tomter finns ännu att få men tidtabellen för bostadsmässan i Lovisa håller i stort sett – de flesta sätter spaden i marken snart

En familj står i arbetskläder på sin tomt.
Bildtext Jenna Aalto, Dani Ryynänen och dottern Amanda väntar på bygglov så att de äntligen ska få börja bygga sitt drömhus.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Bostadsmässan som ordnas i Lovisa nästa år mellan 7 juli och 6 augusti på området Drottningstranden håller tidtabellen. Men helt problemfritt har det ändå inte varit.

De flesta som har fått en tomt vid Drottningstranden har nu ansökt om bygglov, det säger Camilla Stenvall som är informatör vid Lovisa stad. Vissa av byggena sätter igång i höst.

Muddringen utanför Drottningstranden började den 1.7. Ett siltnät har satts ut för att förhindra det grumliga vattnet från att blandas med havsvattnet medan muddringen pågår. Under förra veckan började man också transportera de material och redskap som behövs för att kunna påbörja själva muddringen.

Grävmaskin på en strand.
Bildtext Det är full rulle på Drottningstranden då ett år kvarstår tills bostadsmässan.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Som bäst har vi fyra lediga tomter kvar eftersom de som fick tomterna dragit sig ur, berättar Camilla Stenvall. Enligt henne har man på staden ingen information om varför de valt att dra sig ur projektet.

Stigande priser och brist på byggmaterial

De stigande priserna har varit en utmaning även för bostadsmässans del. Bland annat har priset på byggmaterial stigit mycket.

– Vissa material är också svårare att få, man måste vänta länge på att få dem, säger Stenvall.

Dani Ryynänen och Jenna Aalto är en av dem som fått en tomt på Drottningstranden. Även de har stött på problem med byggmaterial.

Beställningar måste göras långt i förtid och det råder brist på bland annat kakel till följd av kriget i Ukraina. Men allt kommer ändå att bli klart i tid inför bostadsmässan, säger de.

– Nu väntar vi ännu på bygglovet så att vi kan sätta igång på riktigt, berättar Jenna Aalto.

– Vi var igår och gjorde de sista kakel- och golvvalen, så nu börjar vi ha allt på det klara, fortsätter Dani Ryynänen.

Paret tycker att projektet har framskridit bra, även om det har gått rätt så långsamt hittills. Det har varit en lång process med ansökningar, planering och ändringar.

På tomterna omkring har vissa grannar redan börjat bygga på sina hus. Ryynänen och Aalto ser fram emot september, då stockarna till deras hus anländer.

En vågbrytare i Lovisaviken.
Bildtext Från Drottningstranden har invånarna fin utsikt över Lovisaviken.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– För mig har det varit en barndomsdröm att ha hus vid havet och istället för att ha en separat sommarstuga kunna kombinera dem i ett, berättar Ryynänen. Tomten har en plats för utomhusbastu men den kommer troligen att byggas i ett senare skede.

Familjen har dokumenterat husprojektets gång på Instagramkontot @kuningattarenhelmi sedan mars förra året.

– Vi ville dels ha en dagbok för oss själva och dels dela det med andra. Det har kanske inte heller funnits så mycket konton med bostadsmässprojekt tidigare, säger Aalto.

Ryynänen och Aalto var de enda Lovisaborna som fick en tomt på området och de säger sig redan ha en bra gemenskap med sina blivande grannar. De tror att bostadsmässan kommer att vara bra för Lovisa.