Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Stjärnspäckat Norge vill ta revansch på EM-floppen 2017 – Lina Lehtovaara skipar rättvisa

Guro Pettersen och Guro Reiten hyllar varandra.
Bildtext Guro Pettersen (till vänster) och Guro Reiten hör till Norges nyckelspelare i turneringen.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Norge är ett av damfotbollens största kraftverk genom tiderna. Genom åren har man vunnit såväl EM-, VM- som OS-guld. I senaste EM gick det emellertid på tok – Norge blev utslaget efter noll gjorda mål och tre förluster.

I år ska det hela sluta lyckligare för Norge. Utgångsläget inför kvällens drabbning är enkelt: Norge är storfavorit mot Nordirland som är det sämst rankade laget i hela turneringen.

Kl. 22.00 Norge – Nordirland

St. Marys Stadium, Southampton
Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Vera Varis

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: NOR - NIR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Norges läge: Sylvasst framåt – skakigare bakåt?

Norge har tre av turneringens vassaste offensiva pjäser i Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen och Guro Reiten. Hegerberg, som kanske är världens bästa spelare, avbröt sin fem år långa landslagsbojkott i april vilket gav laget ett rejält lyft. Graham Hansen och Reiten är i sin tur i storform efter mycket lyckade säsonger i storklubbarna Barcelona respektive Chelsea.

Defensiven håller inte lika hög klass. Det stora frågetecknet finns framför stolparna. Den mångåriga första målvakten Cecilia Fiskerstrand missade EM på grund av en knäskada. Ersättaren Guro Pettersen har spelat tre landskamper.

Nordirlands läge: Allt att vinna

Att kvalificera sig för EM var en stor seger i sig för Nordirland. Då kvalgrupperna lottades var Nordirland i den fjärde korgen, men laget trotsade oddsen och tog sig till slutspelet efter en klar seger över Ukraina i playofsfkvalet.

De matcherna tvingades laget spela utan publik. Desto fler nordirländska fans är på väg till EM. Och det nordirländska landslaget behöver allt stöd man kan få. Nordirland är nederlagstippat och rankat som turneringens sämsta lag. Över hälften av spelarna i truppen håller till i den nordirländska ligan som i ärlighetens namn är en amatörserie.

Tar Nordirland ens en poäng i kväll eller mot de övriga gruppspelsmotståndarna England och Österrike är det en sensation.

Håll koll på: Den finlandssvenska huvuddomaren

Två av Lina Lehtovaaras drömmar har gått i uppfyllelse i år. Hon dömde Champions League-finalen i maj och i kväll får hon göra storturneringsdebut.

Men hon hungrar efter mer. En lyckad insats på St. Marys i dag kan bana väg för slutspelsmatcher i EM och också göra henne aktuell för VM-slutspelet nästa år i Australien och Nya Zeeland.

Kommentatorns tips: Solklar norsk seger

Det brukar ju heta att motivation slår klass. Hur motiverade de nordirländska spelarna än är så hjälps det inte. Klasskillnaden är för står i norsk favör.

Norge och Nordirland var de facto i samma EM-kvalgrupp. Då vann Norge två gånger om med 6–0. Snarlika siffror är ingen omöjlighet i kväll, men 4–0 känns ändå mer plausibelt.

Diskussion om artikeln