Påven: Kvinnor ska vara med och utse katolska biskopskandidater
I en färsk intervju berättar påven om sitt arbete med att reformera katolska kyrkans förvaltning. Han har nyligen ändrat på regelverken så att lekfolk – även kvinnor – kan bli chefer för flera organ.
I en intervju för nyhetsbyrån Reuters berättar påve Franciskus att kvinnor ska delta i arbetet med att utse kandidater för biskopsstolar i katolska kyrkan.
– För första gången ska två kvinnor ingå i den kommitté som har i uppgift att välja biskopar i biskopsdikasteriet, säger påven.
Han berättar ändå inte vilka två kvinnor det är frågan om, eller när de utses.
Det är fortfarande påven som utser varje biskop, men traditionellt gör han sitt val bland tre kandidater som vaskas fram i en längre process.
Finland utan katolsk biskop
En av de biskopar som påven ska utnämna är en biskop för Helsingfors katolska stift, som omfattar hela Finland.
Biskop emeritus Teemu Sippo SCJ avgick av hälsoskäl i maj 2019 och sedan dess har biskopsstolen varit tom.
I katolska kyrkan är det inte väldigt sällsynt att det tar lång tid att utse en ny biskop. Biskopsstolen i Trondheims katolska stift i Norge sköttes av biskopen i Oslo från 2009 till 2020, då den nuvarande biskopen Erik Varden OCSO vigdes.
I Finland leds det katolska stiftet i väntan på en biskop av stiftsadministrator Marco Pasinato.
Vatikanen mal långsamt
Påven har under en längre tid arbetat med att förnya kurian i Rom, alltså den centrala förvaltningen i Vatikanen.
En kuriereform som trädde i kraft i slutet av maj innebär att de flesta dikasterier (olika myndigheter inom kurian) i Vatikanen numera ska kunna ledas av lekfolk, när de tidigare i de flesta fall var förbehållna präster.
På en fråga om vilka andra delar av Vatikanen som kommer att kunna ledas av lekfolk lyfte Franciskus i intervjun med Reuters bland annat fram det nyligen inrättade dikasteriet för katolsk bildning och kultur och Vatikanens bibliotek. Båda leds för tillfället av manliga präster.
Från förr har Vatikanens museer en kvinnlig direktör i Barbara Jatta.
Kvinnor på fler poster
I år har påven för första gången utsett en kvinna till biträdande chef för Vatikanstatens förvaltning. Den kvinnan är den italienska sociologen och ordenssystern Raffaella Petrini.
En annan ordenssyster, Alessandra Smerilli, är sekreterare för Vatikanens utvecklingsmyndighet, medan juristen Francesca di Giovanni är undersekreterare inom området multilaterala relationer för statssekretariatet.
Den franska teologen Nathalie Becquart är undersekreterare inom synodsekretariatet. Becquart är den första kvinna som genom sitt ämbete har rösträtt i den katolska biskopssynoden.
Källor: Reuters, Signum