Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Sällström möttes av Harry Potter-värld i England – nu är hon framme vid kröningen av sin skadefyllda karriär: "Äntligen här – det har inte sjunkit in"

Linda Sällström under träning med landslaget.
Bildtext Under torsdagen kände Linda Sällström och övriga i landslaget på matcharenan i Milton Keynes – en arena med kapacitet på ungefär 30 000 åskådare.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Tretton år av väntan är över i dag. Linda Sällström har varit nära att lägga av och nuddat botten – nu får hon spela ett mästerskap till. "Det har inte sjunkit in än", säger hon inför EM-premiären.

Frågan är hur många spelare i sommarens fotbolls-EM som har haft en snårigare väg genom karriären än Linda Sällström.

Korsbandsskadorna hotade hennes tillvaro som fotbollsspelare, tiden i Frankrike dödade till slut all glädje. Och nu är hon ändå här i Milton Keynes för att spela EM-premiär mot Spanien.

– Det har inte riktigt sjunkit in än. Det blir säkert mer konkret när man kommer till arenan, känner av atmosfären och lyssnar på nationalsången. Då kommer jag säkert att tänka att jag äntligen är här och att jag har drömt om det i så många år, säger Sällström då Yle Sporten träffar landslagsanfallaren inför premiären.

Sällström var 21 år då hon gjorde sin mästerskapsdebut i hemma-EM 2009. Hon fick vänta tretton år på nästa chans i ett slutspel.

– Det var ju jättetungt när jag missade EM 2013 på grund av en knäskada. På vägen hit har jag varit nära att lägga av – och nu har jag gått från att vara så långt nere till att uppleva ett till mästerskap. Det är absolut en kröning av karriären.

Inget fungerande internet

Sällström strålar av glädje dagarna före EM-starten. Träningsförhållandena i Stowe, en halvtimmes bilfärd väster om matcharenan i Milton Keynes, har varit till belåtenhet.

Linda Sällström ler under träning.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Det finska landslagets hotell ligger i Buckingham och Sällström beskriver det som en Harry Potter-värld.

– När jag spelade EM 2009 var jag så ung att jag inte förstod att leva i nuet och njuta lite. Nu är jag medveten om att det kan vara över på ett ögonblick.

– Och det har varit ganska enkelt att njuta. Mitt internet fungerar inte så bra på hotellrummet, så jag kan spendera mer tid med lagkamraterna.

Tre segrar efter EM-avancemanget

Finland går in i EM som solklar utmanare. Spanien, Danmark och Tyskland är tre landslag som är bättre än Finland – och dessutom har den finska formen inte varit speciellt bra sedan laget säkrade sin EM-plats.

Tre segrar på fjorton landskamper är inget smickrande saldo.

– Det fanns ändå en hel del positivt i genrepet mot Holland. Försvaret fungerade bra och vi var nöjda med att vi lyckades ha längre anfall. Vi etablerade spel på deras planhalva, men sen måste vi vara vassare då vi får chanserna.

Sällström vill sätta stämpeln "svåra att möta" på Finland, men landslaget vet om att det krävs maxprestationer för att skrälla och ta poäng i EM.

– Vi har mött Spanien förr och vet vad vi kan förvänta oss. Försvarsspelet måste sitta, Spanien kommer att ha mer boll och vi får spela defensivt. Framåt gäller det att ta vara på omställningarna.

Finlands EM-premiär mot Spanien startar klockan 19.00. Matchen sänds på TV2 och Arenan, Christoffer Herberts och Minea Lassas kommenterar på svenska.