Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Psykiatriprofilen Ing-Marie Wieselgren dödad i knivdåd under Almedalsveckan – misstänkt gärningsman kopplad till Nordiska motståndsrörelsen

Från 2022
Polis, akutvårdare och civilklädda håller upp ett skynke framför en ambulans.
Bildtext Ing-Marie Wieselgren fördes till sjukhus men avled senare av sina skador. Åklagaren uppger att motivet kan kopplas till psykisk ohälsa.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Henrik Montgomery

Ing-Marie Wieselgren var en aktiv profil inom den svenska samhällsdebatten och en stark röst för psykisk hälsa. Åklagaren misstänker att dådet "var riktat mot psykiatrin".

En 32-årig man begärs häktad misstänkt för mord i Visby, meddelar Åklagarmyndigheten i Sverige. Han misstänks för en knivhuggning mitt under Almedalsveckan som pågår i Visby på Gotland.

Offret var psykiatern Ing-Marie Wieselgren, som enligt SVT skulle delta i flera seminarier under Almedalsveckan. Wieselgren fördes till sjukhus men dog senare av skadorna.

Den misstänkta gärningsmannen greps nära brottsplatsen.

Poliser lyfter upp en person, i förgrunden en ambulans och människor.
Bildtext Enligt polisen fick man hjälp av allmänheten och kunde gripa den misstänkta gärningsmannen i närheten av brottsplatsen.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Henrik Montgomery

Knivhuggningen mitt under Almedalsveckan, som samlar politiker och samhällspåverkare från hela landet, har väckt bestörtning.

Polisen uppger ändå att det inte finns skäl att ändra på hotbilden för evenemanget som en följd av knivdådet.

Aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen – "motivet psykisk ohälsa"

Den misstänkta knivmannen har koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), rapporterar bland annat SVT och Expressen. Han lär ha varit aktiv i flera år och ska bland annat ha varit en återkommande skribent för organisationens nättidning.

Åklagaren tillbakavisar ändå kopplingen till nazistorganisationen som ett motiv och uppger att man inte utreder det spåret.

– Anledningen till att vi uttalar oss om NMR är att det framkommit spekulationer och uppgifter om det i media. Det är inget vi sett, vi har sett den psykiska ohälsan som motiv, säger Kammaråklagare Petra Götell på en pressträff.

Götell säger också att det finns uppgifter om att mannen var narkotikapåverkad.

Mannen har erkänt dådet och enligt Götell var det "riktat mot psykiatrin".

"En av Sveriges starkaste röster för psykisk hälsa"

Ing-Marie Wieselgren var bland annat psykiatrisamordnare för arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner. Ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson skriver i ett uttalande att beskedet om Wieselgrens bortgång togs emot med bestörtning.

"Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa", skriver Gunnarsson.