Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra nya platser öppnades till Finlands trupp inför friidrotts-VM: "Kunde inte tro att det var sant"

Saga Andersson i närdbild.
Bildtext Saga Andersson deltar i VM-truppen.
Bild: Christian Vuojärvi / Yle

Finlands ovanligt stora VM-trupp blir allt bredare då det internationella friidrottsförbundet erbjöd det finländska VM-laget fyra extra platser.

Finlands friidrottslandslag som deltar i VM i Eugene har fyllts med ytterligare fyra idrottare. Med på resan kommer stavhopparen Tommi Holttinen, 200-meterslöparen Anniina Kortetmaa, släggkastaren Suvi Koskinen och stavhopparen Saga Andersson.

– Dessa är extra platser, som det internationella friidrottsförbundet (WA) erbjudit Finland. Det öppnades platser i det här tillfället, när mängden idrottare för grenarna inte fyllts på grund av den slutliga anmälan. Några länder hade inte anmält sina idrottares frånvaro till WA enligt angiven tid före 26.6, och även inte lämnat in anmälan för idrottarna nu i början av veckan, kommenterar finländska friidrottsförbundets (SUL) träningschef för toppidrottare Tuomo Salonen.

– Alla fyra finländska idrottare tog emot erbjudandet. Förberedandet inför tävlingarna blir naturligtvis lite kortare för dem, men målet är att få alla fyra till Oregon senast någon dag före första tävlingarna.

Truppen består nu av 36 idrottare. Senast Finland deltagit i ett friidrotts-VM med lika bred trupp var i VM i Stuttgart 1993. Finlands trupp presenterades för en vecka sedan.

Saga Andersson fick en positiv överraskning

Stavhopparen Saga Andersson som representerar Esbo IF var en av de fyra som fick biljett till VM-truppen. 22-åringen fick en glad överraskning i och med utbredningen av VM-laget.

– Det känns otroligt fint. När jag läste meddelandet att jag fått plats i VM-truppen kunde jag inte tro att det var sant, berättar Andersson till Yle Sporten.

Andersson är inte bekymrad att förberedelserna blev förkortade.

– Det är ju en ganska lång resa till USA och tidsskillnaden är också en faktor. Men jag är positivt inställd, vi ska försöka göra det bästa av situationen. Hoppas jag hinner på plats i tid och kommer ihåg stavarna.

Friidrotts-VM går av stapeln i Eugene i USA med start den 15 juli.