Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Två lag med motgångar i uppladdningen går in i EM – men där tar likheterna mellan Finland och Spanien slut

Från 2022
Finländska spelare i blå tröjor på en träning.
Bildtext Nyckelspelaren Natalia Kuikka (till vänster) har varit sjuk veckan inför EM, men var med på träningen i går. Är hon frisk nog för en plats i Finlands startelva?
Bild: Tomi Hänninen

Spanien har tappat två av sina största stjärnor. Finland har glömt hur man vinner och skakas av rubriker om tränarens metoder. Det är två tilltufsade lag som möts, men det finns bara en favorit.

Nio år har gått sedan Finlands damer senast spelade i en storturnering. I dag är det äntligen dags igen. Motståndet kunde knappast vara tuffare.

Kl. 19.00 Spanien–Finland

Stadium MK, Milton Keynes
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Minea Lassas.

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: ESP - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Spaniens läge: Småchockat efter stjärnfallet

Spanien var för en månad sedan rätt klar favorit att vinna EM. Sen kom skadorna som sänker Spaniens aktier rejält.

Först försvann Jennifer Hermoso när knät gick sönder. Anfallaren, som är alla tiders främsta målskytt i det spanska landslaget, gjorde 51 mål under kalenderåret 2021 och har gjort 70 mål på 68 ligamatcher för sitt Barcelona. Utan henne saknar Spanien en naturlig målspruta.

Nästa smäll var ännu mer brutal. Mittfältaren Alexia Putellas, världens bästa spelare, fick sitt korsband avslitet i tisdags och försvann ur EM-truppen hon också.

Plötsligt hade Spanien förvandlats från "förstahandsfavorit" till "ett av åtta lag som kan vinna guld". Truppens spelare och tränare gör sitt bästa för att betona att Spanien har ett tryggt och beprövat spelsystem som överlever några avbräck, men det är onekligen ett småskakat spanskt lag som kommer till start mot Finland.

Finlands läge: Uppstickare i obalans

Det ska erkännas direkt, lottningskvällen i oktober kan mycket väl ha varit den mest avgörande stunden i det finländska EM-projektet.

Svårare kunde motståndet inte ha blivit. Att ställas mot åttafaldiga EM-vinnaren Tyskland, senaste turneringens finalist Danmark och ett stjärnspäckat Spanien, och tvingas lämna två av lagen bakom sig för att kunna avancera gör uppgiften snudd på omöjlig, också för ett finländskt lag i toppform.

Nu hör det till sak att det här finländska laget är väldigt långt från toppform. Efter att EM-kvalet avslutades hösten 2020 har det mesta gått snett. Chansen att nå nästa VM är på väg att försvinna, och laget har bara vunnit tre av sina fjorton senaste matcher (två av segrarna mot ett uselt Georgien). De två sista träningsmatcherna inför EM var en ytterligare väckarklocka för ett lag som inte behövde skakas om, med 1–5 mot Japan och 0–2 mot Nederländerna.

Och till råga på allt kom sedan veckans mediespektakel, då de alarmerande uppgifterna om tränaren Anna Signeuls (totala brist på) ledarskapsstil blev offentliga, med befogade rubriker både i Finland och i Sverige som följd.

Det är alltså en tilltufsad, nederlagstippad och stryktålig finländsk trupp som går in i EM mot ett av Europas bästa lag. Klyschor som "får slå ur underläge" och "allt att vinna" har sällan varit mer sanna.

Håll koll på: Finlands kontringar och spelar Kuikka?

Finlands bästa spelare är Natalia Kuikka, nyckelspelare och mittback som blev sjuk veckan innan EM och därför anlände till England först i går. Kan hon vara med från start, och kan hon i så fall prestera på topp? En hundraprocentig Kuikka skulle göra Finlands uppgift klart mer behaglig.

Matchbilden är glasklar på förhand: Spanien kommer att hålla väldigt mycket boll, siffror uppemot 80 procent i bollinnehav är att vänta. Finlands chans ligger i snabba spelvändningar. Adelina Engman och Ria Öling på kanterna och tjurrusande Linda Sällström och Sanni Franssi på topp hoppas kunna bjuda Spanien på effektiva överraskningar.

Kommentatorns tips: Kör på realism

Spanien har tappat stjärnor under uppladdningen och aldrig nått någon stor final. Det finländska hoppet, att Spanien skulle underskatta dagens motståndare, känns fåfängt.

Merparten av spelarna i den spanska elvan tillhör Barcelona och ställs inför uppgifter som den här vecka efter vecka, att som storfavorit försöka luckra upp ett försvarande motståndarlag. Och ofta är resultatet rent förödande, Barcelonas målskillnad den gångna säsongen var 159–11.

Tar Finland poäng i dag är det inget annat än en massiv bragd. Risken att siffrorna skenar i väg är större, men Finland kommer att sälja sig dyrt och mest realistiskt är något i stil med 3–0 till Spanien.

Diskussion om artikeln