Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordirländarna chanslösa mot ett namnstarkt Norge i Southampton

Norges damlandslag firar mot Nordirland i EM 2022.
Bildtext Norge fick fira en förväntad seger.
Bild: Lehtikuva

Det norska damlandslaget inledde fotbolls-EM med en solklar 4–1 seger mot debutanten Nordirland. Norge visade redan tidigt i matchen att processen skulle bli kort.

Norge var klara favoriter inför mötet mot EM-debutanten Nordirland i ett soligt St. Marys Stadium i Southampton. Det räckte i själva verket bara att ta en titt på den norska offensiven för att komma fram till vad som skulle stå emot nordirländskorna i kväll.

Det dröjde inte länge innan just den offensiven skulle demonstrera att man gått in för att avgöra matchen tidigt. Norskorna pressade högt från matchstart och i den tionde matchminuten var det norska öppningsmålet ett faktum då Manchester City-backen Julie Blakstad tryckte in bollen med vänsterfoten i nedre hörnet.

Endast tre minuter senare var bollen i det nordirländska målet igen då mittfältaren Frida Leonhardsen-Maanum, till vardags i Arsenal, utökade Norges ledning till 2–0 efter en ödesdiger bolltapp på den nordirländska planhalvan som norskorna slutligen kunde rulla i tom bur.

Det norska avancemanget i första halvlek tog inte slut där. Ett hjärnsläpp av nordiländskan Nadene Caldwell ledde till straffspark i den 31:a minuten , då bollen träffade hennes arm som var högt i skyn inom det nordirländska straffområdet. Nordirländska målvakten Jacqueline Burns som spelar i BK Häcken i damallsvenskan hade en hand på bollen, men straffen av norska Caroline Hansen var snäppet för hårt slagen.

Norge hade en 3–0 ledning i paus och känslan av att matchen därmed var avgjord blev allt uppenbarligare.

Lina Lehtovaara.
Bildtext Finländska domaren Lina Lehtovaara hade en fläckfri debut som domare i EM.
Bild: Getty Images

Nordirland vaknade till efter halvtid

Nordirland kom ut ur omklädningsrummet med en helt annan attityd mot ett Norge som verkade ha dragit ner på tempot. Efter en nordirländsk hörna lyckades Rachel Furness hitta försvararen Julie Nelson vid bakstolpen som nickade in det historiska första EM-målet för Nordirland.

Norskorna vaknade till efter baklängesmålet och satte slutligen punkt på matchen i 54:e spelminuten då Chelseas norska stjärna Guro Reiten prickade in en fenomenal frispark i det bortre hörnet bakom nordirländska målvakten Burns.

Norge hade flertal chanser att utöka ledningen, men superstjärnan Ada Hegerberg med sina norska lagkamrater hade svårt med avsluten.

När finländska domaren Lina Lehtovaara blåste av matchen stod det 4–1 på tavlan. Lehtovaara debuterade i EM och hade en näst intill felfri domarinsats och hoppas på att få döma slutspelsmatcher i turneringen.

Den norska segern betyder att de går upp i gruppledning med bättre målskillnad än grupptvåan England som besegrade Österrike med uddamålet i EM-premiären på onsdag. Nordirland ställs mot Österrike i en måstematch på måndag och Norge ställs mot England samma kväll som mycket väl kan avgöra vem som vinner gruppen.

Finland inleder EM-resan mot Spanien i morgon kväll klockan 19.00. Matchen sänds på Yle TV2 och på Arenan med start klockan 18.15.

Diskussion om artikeln