Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe skjuten till döds

Uppdaterad 08.07.2022 17:08.
Japans premiärminister Shinzo Abe anser att de nordkoreanska missiltesten är oacceptabla
Bildtext Abe var första gången premiärminister från år 2006 till år 2007 och andra gången från år 2012 till år 2020.
Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Japans förre premiärminister Shinzo Abe har skjutits mitt under ett kampanjtal inför överhusvalet på söndag. Abe träffades i bröstet, fick hjärtstopp och dog några timmar senare på sjukhuset.

Japan är i chock efter det överraskande attentatet mot Shinzo Abe, en av Japans främsta politiker sedan andra världskriget. Den 67-årige Abe höll ett tal i staden Nara då det hördes två skott och Abe föll ihop medvetslös.

Den misstänkte gärningsmannen greps omedelbart och han har redan förhörts av polisen. Polisen har också gjort en husrannsakan i hans hem.

Mannen sa att han var missnöjd med Abe och hans avsikt var att döda den förre premiärministern. Den misstänkte är en före detta medlem av marinen, enligt japanska medier.

Vid en presskonferens på fredag kväll uppgav polisen att den misstänkte mannen hade erkänt dådet.

Enligt polisen hade mannen berättat att han hyste agg mot en organisation, som han trodde Shinzo Abe var medlem i. Polisen berättade inte vilken organisation det handlar om, eller om den ens existerar. Abes eventuella koppling till organisationen ska utredas.

Den misstänkte hade ändå sagt att det bakomliggande motivet inte handlade om politik.

Enligt polisen verkar vapnet den misstänkte använde vara hemlagat, men slutliga analyser ska ännu slå fast det. I mannens hem påträffade polisen ytterligare vapen samt sprängmedel, och uppmanade invånare att utrymma det kringliggande området.

Abes liv gick inte att rädda

Efter skjutningen fick Abe hjärtstopp och vård på platsen innan han togs till sjukhus.

Polisen hävdade att han var vid medvetande då han fördes till sjukhus men räddningsarbetare säger att Abe fick hjärtstillestånd och att han inte andades då en ambulanshelikopter flög honom till sjukhuset.

Vid en presskonferens senare under dagen på sjukhuset bekräftade läkare att Shinzo Abe hade avlidit.

Till vänster läkare och till höger journalister samlade till en presskonferens.
Bildtext Läkarna kunde inte rädda Abes liv, trots omfattande insatser. Abe förklarades död på universitetssjukhuset i Nara drygt fem timmar efter attentatet.
Bild: Jinhee Lee/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Enligt läkarna hade Abe två djupa sår, ett i nacken och ett i överkroppen som var djupt nog att nå hjärtat.

Han blödde ymnigt och visade inga tecken på liv då han anlände till sjukhuset. Trots flera blodtransfusioner gick Abes liv inte att rädda och han förblödde till slut, förklarade läkarna.

Abe förklarades död 17.03 lokal tid, ungefär fem timmar efter attentatet ägde rum.

Kishida fördömde attacken

Politiska mord, särskilt med skjutvapen, är högst ovanliga i Japan. Det faktum att Japan är mitt inne i en valkampanj inför söndagens överhusval gör saken bara värre.

Strax efter attentatet fördömde premiärminister Fumio Kishida dådet som en attack mot demokratin, särskilt som det utfördes mitt under valkampanjen.

Kishida och alla andra ministrar skyndade till huvudstaden Tokyo där regeringen höll ett krismöte.

Efter mötet sa Kishida att valrörelsen ska fortgå som planerat.

– Vi måste absolut försvara fria och rättvisa val, vilket är grunden för demokratin, sa Kishida och betonade att säkerheten ska tryggas för dem som deltar i valrörelsen.

Kishida lovordade också sin avlidna partikamrat.

– Det är beklagligt, jag är mållös. Jag framför mina djupaste kondoleanser och böner att hans själ ska vila i frid. Han vägledde landet genom svåra inhemska och internationella situationer med hjälp av sitt utmärkta ledarskap och verkställande förmåga, sa Kishida om Shinzo Abe.

Omvärlden bestört

Ledare och representanter världen över har reagerat med chock och bestörtning på dådet.

– Det här är ett väldigt, väldigt sorgligt ögonblick, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken till reportrar vid G20-ländernas möte i Indonesien.

"Abe-san har varit en enastående ledare för Japan och en orubblig allierad för USA", hyllade å sin sida USA:s tidigare ambassadör i Japan, Rahm Emanuel, Shinzo Abe i ett uttalande.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skrev att hans tankar är med Abes familj, och Europeiska rådets ordförande Charles Michel hyllade Abe.

"En sann vän, tuff försvarare av multilateral ordning och demokratiska värderingar", skrev Michel på Twitter.

Långvarig premiärminister

Shinzo Abe har varit en av de mest tongivande och mest kända politikerna i Japan och ingen annan har varit premiärminister så länge som han. Abe var första gången premiärminister från år 2006 till år 2007 och andra gången från år 2012 till år 2020.

Abes långvariga, nära medarbetare, den nuvarande premiärministern Fumio Kishida kan i stort tacka Abe för att han utsågs till landets nya ledare i fjol.

Abe var en konservativ premiärminister som blev känd för "abenomics" – en ekonomisk politik som gick ut på finanspolitiska lättnader, strukturreformer och stimulansåtgärder.

Han lämnade också efter sig en förstärkt försvarsmakt som fick större spelrum utomlands. Japan ändrade under hans ledning den pacifistiska grundlagen så att japanska styrkor fick operera utomlands för första gången sedan andra världskriget.

Artikeln uppdaterades kl. 11.55 med information om att Abe avlidit.

Artikeln uppdaterades kl. 12.30 med information från sjukhusets presskonferens.

Artikeln uppdaterades kl. 14.15 med information om hur valrörelsen fortsätter.

Artikeln uppdaterades kl. 17.03 med information från polisens presskonferens.