Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maiju Ruotsalainen fick frågan om varför hon inte tajmade graviditeten bättre då hon lever i ett förhållande med en kvinna – Anna Signeul har fortfarande Bollförbundets förtroende

Anna Signeul under ett träningspass.
Bildtext På fredagskvällen lotsar Anna Signeul sitt Finland i EM-premiären mot Spanien.
Bild: Tomi Hänninen

Inför EM-turneringen har den kyliga relationen mellan fotbollstränarna Anna Signeul och Maiju Ruotsalainen blivit en stor snackis.

Svenskan Anna Signeul tog över som Finlands förbundskapten sommaren 2017 och hade under de första åren Maiju Ruotsalainen som assisterande tränare i sin stab.

Ruotsalainen, som nu fungerar som Yles expert, riktade nyligen kritik mot Signeul i tv-studion. Enligt Ruotsalainen var Signeul inte särskilt belåten över att Ruotsalainen valt att satsa på familjen under sin tid som landslagstränare.

– Då jag meddelade att jag är gravid undrades det över varför jag inte tajmat tidpunkten bättre då jag lever i ett förhållande med en kvinna, säger Ruotsalainen senare till Yle Urheilu.

– Det undrades också varför jag fattat ett sådant beslut, och varför jag inte talat om det före jag tog emot jobbet.

Kan inte tänka sig att jobba för förbundet

Ruotsalainen tycker att hennes och Bollförbundets värderingar inte sammanstämmer.

– Budskapet som jag fick var tydligt: lösningen är verkligen inte bra. Och vill jag ha fler barn ska jag tala om det här och nu.

– Jag vill ha fler barn. Jag är nu gravid. Det är en orsak till att jag inte kan tänka mig att vara med i Bollförbundets verksamhet.

Maiju Ruotsalainen i en AIK-rock.
Bildtext I början av 2021 tog Maiju Ruotsalainen över AIK i damallsvenskan. I maj 2022 fick hon gå.
Bild: STELLA Pictures/Magnus Liljegren/All Over Press

Ruotsalainen säger att Bollförbundet har varit medvetet om situationen, men är inte till lags med hur förbundet har handskats med det hela. Hon säger att missnöjet inte enbart handlar om Signeuls ledarskap, utan även om förbundsledningens inställning.

Marco Casagrande, som är generalsekreterare på förbundet, ger sin syn på saken.

– Förbundets ledning har inte på något sätt behandlat Maijus graviditet. Den sportsliga ledningen har varit medveten om situationen efter att Maiju berättat om situationen för Signeul och sportchefen.

– I ledningen har vi för första gången hört talas om detta då Maiju i årsskiftet 2019–2020 berättade om sina erfarenheter, säger Casagrande.

Marco Casagrande är generalsekreterare för fotbollsförbundet.
Bildtext Marco Casagrande har en stor roll på Bollförbundet.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Enligt Ruotsalainen har hon från förbundsledningens håll fått höra att "klarar du detta klarar du vad som helst”. Casagrande har svårt att tro det.

– Jag har åtminstone inte sagt så. Jag tror inte heller att ordföranden har varit i kontakt med henne. Det låter oavsett som sporrande snack. Det beror på i vilket sammanhang detta har sagts, säger Casagrande.

Varför har Anna Signeul fått fortsätta som förbundskapten?

– Anna har ett kontrakt som gäller till årsskiftet. Hon har ledningens och styrelsens förtroende. Enligt min uppfattning är stämningen i laget god och hon har spelarnas förtroende, säger Casagrande.

– Anna är en passionerad och krävande tränare. Det har tydligt framgått. Anna förväntar sig förstås oerhört mycket av alla runtomkring sig.

Anna Signeul under en landslagsträning.
Bildtext Anna Signeul tränade Skottlands damer före hon tog över Finland.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Signeul har nått sportsliga resultat och Casagrande tycker att helheten avgör.

– Alla har sina styrkor och svagheter, och förhåller sig nog till saker på olika sätt. Oavsett bedömer vi konstant människor, professionalitet och insatser utifrån ett helhetsperspektiv, inte utifrån enskilda aspekter.

– Förbundets linje är tydlig. Vi stöder förstås föräldraskap. Det går att kombinera, men det är klart att det kräver planering och flexibilitet av samtliga parter – precis som på andra ställen i arbetslivet, säger Casagrande.

Diskussion om artikeln