Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Jag gillar komplexa problem som inte har lätta svar" – Raseborgs stadsdirektör är redo att ta itu med sitt nya jobb

Raseborgs nya stadsdirektör Petra Theman står vid ingången till Raseborgs stadshus i Ekenäs. Ingången påminner henne om den finländska ambassadens residens i Peking, Kina, där hon och ambassadören bodde. Theman var diplomat i Peking 2019-2021.

Det känns rätt och helt fantastiskt, säger Raseborgs nya stadsdirektör Petra Theman om sitt jobb.

– Jag hade ett hum om processen, men redan nu ser jag att detta är min grej.

Det här säger Petra Theman efter att ha jobbat några dagar sida vid sida med Ragnar Lundqvist som slutar som stadsdirektör för Raseborg i höst.

Theman valdes till ny stadsdirektör i våras. 24 av 43 fullmäktigeledamöter röstade på henne.

Bekanta känslor på jobbet

Petra Theman motiverar den bekanta känslan med två saker: de aktuella frågorna känns inte främmade och jobbet är mångsidigt.

– Jag har ju sett en hel del av de här frågorna ur en annan synvinkel, så som hållbar utveckling, livskraft och dragningskraft.

Theman är diplomat och anställd vid Utrikesministeriet. Hon är tjänstledig från sitt arbete där.

Jag kan bidra med nätverk och berätta hur man tänker utanför staden

― Petra Theman, stadsdirektör i Raseborg

Jobbet som stadsdirektör är mångsidigt. Det har Theman upptäckt bland annat via den långa lista på viktiga ärenden och jobbprocesser som hennes föregångare gett henne.

– Jag gillar komplexa problem som inte har lätta svar. Arbetsdagarna kommer att handla om allt från mikro- till makronivå.

Petra Theman hoppas kunna bidra med nya insikter då hon med nya ögon tittar på Raseborg.

– Det är viktigt för Raseborg att inte glömma den internationella och statliga biten. Jag kan bidra med nätverk och berätta hur man tänker utanför staden. Det är viktigt för Raseborg att vara med innan det stiftas lagar, vi måste i framtiden vara med då de förbereds.

Theman tror att hon kan bidra med att berätta hur tjänstemän på olika ministerier tänker när Raseborg och andra kommuner i Västnyland kontaktar dem.

– De flesta tjänstemän vill ha information, ingen vill sitta ensam vid sitt skrivbord och jobba. De behöver information från Västnyland, men det får de inte.

Delar alltså inte politiker och tjänstemän i Västnyland med sig tillräckligt med information?

– Nej. Det är många tjänstemän som anser att de inte får tillräckligt. Det är svårt för tjänstemän både på ministerier och även i Raseborg att veta om en majoritet står bakom ett ärende och det påverkar tjänstemännen i det beredande arbetet. Det är ju oftast de som är högljudda som hörs, så där måste vi fundera på processerna så att vi får ut informationen.

Vilken fråga borde Raseborg föra fram till en högre nivå?

– Jag är fruktansvärt orolig för ekonomin inom Västra Nylands välfärdsområde. Hur ska vi få pengarna att räcka till? Det är viktigt att Raseborg har en bra vård på båda språken. Det här är stora frågor som kommer under de följande åren.

Theman påpekar att hon ändå först vill lyssna på sakkunniga i Raseborg och andra kommuner för att ta reda på vad som gjorts och kommer att göras.

– Sedan går vi vidare.

I början av året var det en nöjd Ragnar Lundqvist som tillsammans med raseborgspolitiker kunde berätta att staden äntligen lyckats bli av med det underskott som hängt med sedan Raseborg grundades 2009.

Stadsdirektören höjde ändå ett varnande finger: Staden kan visa ett minusresultat om fyra eller fem år om man inte fortsätter med att anpassa ekonomin.

Petra Theman konstaterar att det är underbart att börja som stadsdirektör med det här ekonomiska läget.

– Men jag är fullt medveten om att alla kommuner funderar på hur man kan förbättra servicen utan att det kostar mera. I dag handlar det mycket om hur teknologin kan hjälpa till med att minska arbetskraften och ändå kunna ge god service.

En smart stad

Theman vill att Raseborgs stad ska vara smart i framtiden.

– Vi har några år på oss, men vi måste vara smarta med det vi gör och tänka långsiktigt. Jag ser optimistiskt på Raseborgs ekonomi, men det kräver beslut.

Kan du ge ett konkret exempel på att vara smart och spara pengar?

Det handlar inte enbart om att spara pengar, svarar Theman.

– Att vara effektiv handlar inte bara om att spara pengar, utan att inkomsterna är i skick eller växer.

Då Theman tänker smart så tänker hon på investeringar.

– De investeringar vi gör måste gynna tillväxten. Jag har vissa idéer, men kommer just nu inte med specifika förslag.

Teknologi behövs också, anser Theman.

– Raseborg har grundligt gått igenom sitt servicenätverk och gjort det effektivare. Men om man tänker allmänt på att effektivera service, förutom att ta bort serviceställen, så handlar det om att se till att olika saker blir mera lättillgängliga och snabbare via teknologi. Digital service är också närservice som man ju får hemma. Men jag har inga konkreta exempel på vad som borde tas itu med just nu.

Jag lyfter på hatten för dem som jobbar med politik på sin fritid. Jag hoppas vi kan skapa en gemensam bild av Raseborg

― Petra Theman, stadsdirektör i Raseborg

Petra Theman vill inte höra att äldre är en börda för Raseborg som skulle behöva inflyttning av ung arbetskraft som tar pengar med sig till staden.

– Jag har svårt med att man inte gillar äldre som invånare. De är en enorm tillgång genom till exempel frivilligt arbete, så staden ska satsa på service för dem som är äldre. Men visst behöver vi arbetskraft, så vi måste analysera varför folk flyttar bort och även varför de flyttar till Raseborg. Vi måste göra vad vi kan för att undvika utflyttning och mycket handlar om sysselsättning.

Stadsdirektören talar för utländsk arbetskraft

Västra Nylands handelskammares vd Eero Hettula sa i februari till Yle Västnyland att det råder brist på arbetskraft i Västnyland. Vissa företag har dessutom svårt att få tag på kunnig personal.

Det här är ett ämne som Petra Theman säger att hon talat om sedan 2015.

– På statlig nivå borde vi vara snabbare och öppnare för tanken på utländsk arbetskraft. Raseborg är redan en internationell småstad och det finns inte många sådana i Finland. Så Raseborg är ett bra alternativ för dem som inte vill bo i huvudstaden. Dessutom måste samarbeta med utbildningssektorn på denna punkt. Men först vill jag lyssna på vad som gjorts innan jag uttalar mig om vad som borde göras.

Petra Theman säger att både tjänstemän och förtroendevalda har förstått att det gäller att skapa en god vardag för att locka folk till Raseborg.

– Där har man gjort ett gott jobb på sista tiden, så det är bara att hoppa på tåget för min del.

"Beslut känns sällan rättvisa för alla"

Theman har hunnit träffa många förtroendevalda sedan hon valdes till stadsdirektör i våras. Hennes uppfattning är att både tjänstemän och politiker vill det bästa för staden.

Ragnar Lundqvist har uttryckt frustration över politiker som han upplever inte vågar fatta beslut. Det leder i sin tur till att Raseborg inte utvecklas, menar han.

Petra Theman är optimistisk då hon tänker på samarbetet med politikerna. Hon upplever att hon är bra på konfliktlösning.

– Beslut känns sällan rättvisa för alla. Jag är van att jobba med rikspolitiker som har större distans till sina väljare. Det är inte lätt att vara förtroendevald i Raseborg där man andas samma luft som de som röstar på en. Jag lyfter på hatten för dem som jobbar med politik på sin fritid. Jag hoppas vi kan skapa en gemensam bild av Raseborg och vilken liga vi ska spela i.

I vilken liga ska Raseborg spela?

– Jag brukar alltid vilja spela i en lite högre liga än där man borde vara. Jag tycker att vi på Utrikesministeriet har lyckats skapa en bättre bild av Finland, så varför skulle vi inte kunna skapa en bättre bild av Raseborg nationellt.

Diskussion om artikeln