Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Magen mätt på allt från kringlor till kängurukött– internationell matmarknad i Ekenäs bjuder på smaker från när och fjärran

Personer som går längs en trång gata.
Bildtext Längs Flemmingsgatan i Ekenäs kan man mellan den 7-10.7 smaka på allt från krokodinkött till thailändska vårrullar.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Flaggor från världens alla hörn pryder Flemingsgatan och ivriga försäljare räcker över smakprov till hungriga besökare. Den internationella matmarknaden som turnerar runt i Finland intog Marknadsplan i Ekenäs i torsdags (8.7).

På menyn finns allt från tyska kringlor, spanska churros och italiensk gelato till bland annat mexikanska tacos och australienska hamburgare.

Halva året reser Nigel Donnelly omkring i Finland och andra länder i Europa och serverar burgare gjorda på bland annat känguru och krokodil. Resten av året återhämtar han sig från turnélivet hemma i Perth.

Även om han besökt Finland varje sommar de senaste fem åren är det första gången han är i Ekenäs.

– Jag trivs väldigt bra. Det är väldigt vackert och det känns som en vänlig liten by, säger han.

Hemma i Australien är kängurukött så vanligt att det går att köpa på snabbmatsrestaurangerna. Här i Finland är det ändå betydligt mer exotiskt, men finländarna avskräcks inte för det.

– Känguruburgaren är faktiskt det populäraste vi har på menyn. Jag har märkt att nordbor är väldigt äventyrliga med att prova nya rätter, berättar Donnelly.

Marknaden besöker tjugo städer i Finland och brukar totalt locka kring 1,5 miljoner besökare.

Den internationella matmarknaden är en nykomling i Ekenäs gatubild. Anrika Ekenäs höstmarknad med både lokala och kringresande försäljare brukar däremot locka tusentals besökare från hela regionen till marknadsplanen i Ekenäs.

Diskussion om artikeln