Världens mest kraftfulla undervattenstransformator testas i Vasa: "Enorm potential då vindkraft byggs ut"
Då naturgas tas upp utanför Norges kust är det undervattenstransformatorer tillverkade i Vasa som ska möjliggöra att energin konverteras och leds vidare. På fredagen sänktes en av transformatorerna ner under ytan i Vasa hamnbassäng för testning.
Tillsammans jobbar två lyftkranar på kajen intill hamnbassängen i Vasa hamn. Den ena sänker sakta den 55 ton tunga transformatorn allt närmare vattenytan, medan den andra hanterar alla elkablar som följer med. Ett 20-tal personer jobbar fokuserat för att allt ska gå som planerat då transformatorn ska ner i vattnet för att slutligen landa på havsbotten några meter ner.
Djupet är inget mot vad den högteknologiska produkten ska klara senare då den levererats till sin köpare Shell, som driver projektet Ormen Lange i Norska havet 120 kilometer utanför Kristiansund. Två av dessa undervattenstransformatorer kommer då att placeras på 850 meters djup, där förhållandena är tuffa och kraven på att tekniken ska hålla är höga.

Toni Koskinen, som är direktör för Transformers-affärsverksamheten på Hitachi Energy i Finland, intygar att det ändå räcker väl med testning i Vasa hamnbassäng för att man ska veta om transformatorn är klar för leverans. För Koskinen är fredagen en höjdpunkt i det långsiktiga arbete som ligger bakom.
– Det här är en stor dag för oss. Det är många år av produktutveckling som nu kulminerar och konkretiseras. Nu inleder vi testningen av världens mest kraftfulla undervattenstransformator och den är helt och hållet planerad och byggd här i Vasa, säger Koskinen.
Först för två år sedan blev den här typen av transformator en kommersiellt tillgänglig produkt, men före det har man jobbat i många år med att utveckla teknologin.
Enbart i materialtestning har det gjorts tiotals år av arbete, säger Koskinen. Exakt vilka material och i vilken sammansättning som företaget tillverkar sina undervattenstransformatorer med idag är en affärshemlighet. Men idag kan man leverera en produkt som är underhållsfri.
Enorm potential för transformatortillverkare då vindkraft till havs byggs ut
Den produktutveckling som föregått fredagens teststart ligger egentligen så långt bakåt i tiden som 140 år.
Det var på 1880-talet som Strömberg grundades, för att tillverka elektriska generatorer, elmotorer och mindre kraftverk. Hundra år senare grundades ABB och i det globala företagets finländska dotterbolag bestod kärnan av det som byggts upp av Strömberg i Helsingfors och Vasa. År 2020 gick Hitachi och ABB Power Grids samman och år 2021 föddes Hitachi Energy.
Toni Koskinen tror att den produkt man kan leverera idag har enorm potential då utbyggnaden av havsvindkraft förväntas öka kraftigt framöver. Enligt globala beräkningar kan mängden vindkraft som utnyttjas av turbiner till havs komma att växa femtonfalt fram tills år 2040. Det handlar om miljardtals euro i investeringar.
Då är undervattenstransformatorer ofta en bättre lösning än andra alternativ. Energiförbrukningen är mindre och det uppstår mindre utsläpp då inga plattformar behöver byggas ute till havs.
– Jag ser ljust på framtiden. Då elektrifieringen går framåt i världen kommer den här typen av teknologi att vara en del av den gröna övergång som behövs, säger Koskinen.
Idag är just Norge en viktig marknad för Hitachi Energy, men i viss mån också övriga Norden. Koskinen medger att man hoppas att vindkraft till havs blir något som det satsas på även i Finland i framtiden.
– Varje gång vi levererar den här typen av spjutspetskompetens så öppnar det nya dörrar. Vi bygger upp ett förtroende för att vi i Vasa kan leverera produkter som är absolut världsledande. Också nu tror jag att nya dörrar kommer att öppnas, säger Koskinen.
I Finland sysselsätter Hitachi Energy 600 personer, varav 500 i Vasa. Företagets transformatortillverkning är störst i världen och vid fabriken i Vasa tillverkas omkring en transformator per dag. De allra största transformatorerna väger 250 ton och undervattenstransformatorer har placerats så djupt som tre kilometer under havsytan.