Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem efterträder Boris? Här hittar du sannolikt Storbritanniens nästa premiärminister

Boris Johnson med dyster uppsyn.
Bildtext Boris Johnson valde att avgå och nu inleds kampen om vem som ska komma att leda ett av Europas mest inflytelserika länder.
Bild: Sergio Perez / EPA

Det finns ingen självklar efterträdare till Boris Johnson, men det finns ändå några förhandsfavoriter. Senast i september borde Storbritannien ha en ny premiärminister.

Seglivade Boris Johnson meddelade slutligen på torsdagen att han avgår från posten som ordförande för det konservativa partiet och som premiärminister. Det var startskottet på kampen om att överta partiordförandeskapet och bli Storbritanniens nästa statsminister.

Boris Johnson lämnar premiärministerns tjänstebostad med en röd portfölj i ena handen och en mapp under andra armen.

Johnson avgår men kan sitta kvar i månader – läs om de viktigaste vändningarna under förtroendekrisen

Vi rapporterar det senaste om bristen på förtroende för premiärminister Boris Johnson.

För tillfället verkar brittisk media vara överens om några toppnamn.

De är försvarsministern Ben Wallace, före detta finansministern Rishi Sunak, biträdande handelsministern Penny Mordaunt och utrikesministern Liz Truss.

Enligt marknadsundersökningsföretaget Yougov är Ben Wallace favorit för tillfället. Det är ändå fråga om små marginaler och brittisk politik har, särskilt på senaste tiden, visat sig kunna vara turbulent.

Få av namnen som presenteras har officiellt anmält att de vill bli nästa premiärminister, men flera har redan börjat jobba på den egna kampanjen.

Bland med dessa åtta finns sannolikt nästa premiärminister

Den som vill bli Storbritanniens nästa premiärminister måste först stödas av minst åtta parlamentsledamöter. Efter det röstar de konservativa parlamentsledamöterna på sina favoriter.

Röstningen pågår i flera rundor med olika gränstal för när kandidaten faller bort. Ledamöterna fortsätter rösta tills endast två kandidater återstår.

Sedan följer en större omröstning inom det konservativa partiet och kandidaten som får flest röster blir ny ordförande och premiärminister.

Ben Wallace

Ben Wallace vid ett talarpodium.
Bild: Luka Dakskobler / AOP

Ben Wallace är försvarsminister och en före detta soldat som blev invald i det brittiska parlamentet år 2005. Enligt opinionsundersökningsföretaget Yougov är han för tillfället förhandsfavorit till posten som ordförande och premiärminister. Har fått stor uppskattning för sitt arbete sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Håller vanligtvis relativt låg profil, vilket kan vara ett trumfkort efter Boris Johnsons motsatta stil. Det är ändå oklart om Wallace över huvudtaget är intresserad av att ställa upp.

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt i blå kavaj
Bild: James Veysey/Shutterstock/All Over Press

Biträdande handelsminister och före detta försvarsminister. Krossade glastaket när hon som första kvinna utnämndes till försvarsminister 2019 men byttes ut då Boris Johnson övertog premiärministerposten efter Theresa May. Mordaunt har inte varit rädd för att kritisera Boris Johnson. Parlamentsledamot sedan år 2010.

Rishi Sunak

Rishi Sunak
Bild: Allstar Picture Library Ltd / Alamy/All Over Press

Sunak var Boris Johnsons finansminister under två år, innan han till slut vände sin premiärminister ryggen och tillsammans med Sajid Javid satte igång vågen av avgångar som skulle få Johnson att avgå.

Har tidigare tippats bli Johnsons efterträdare, men efter att Sunak drogs in i en skandal som handlade om hans fru skatteärenden är saken inte lika klar. Sunak blev också bötfälld för att ha brutit mot landets coronaregler. Parlamentsledamot sedan 2015.

Liz Truss

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss.
Bild: Mateusz Wlodarczy / AOP

Utrikesministern Liz Truss är en annan av förhandsfavoriterna. Truss har haft flera viktiga uppdrag inom regeringen. Hon var också lojal mot Johnson ända fram till slutet, men uppgav ändå senare att Johnsons beslut att avgå var rätt.

Kan stödjas av ledamöter och partimedlemmar som inte ville se Johnson avgå.

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt
Bild: Tejas Sandhu/Shutterstock/All Over Press

Parlamentsledamot sedan 2005 som innehaft poster som utrikesminister, hälsominister och utrikesminister. Jeremy Hunt var alternativet till Boris Johnson år 2019 då Theresa Mays efterträdare valdes. Han lyckades inte då och brittisk media verkar inte vara helt övertygad om att han skulle lyckas nu heller.

Tom Tugendhat

Tom Tugendhat
Bild: PjrNews / Alamy/All Over Press

Först ut med att ge sig in i kampen om att bli Johnsons efterträdare. Tuhendhat är en före detta officer i brittiska armén som varit parlamentsledamot sedan 2015. Ett centeralternativ inom det konservativa partiet som enligt The Guardian kan konkurrera med Jeremy Hunt om han ger sig in i kampen.

Sajid Javid

Sajid Javid
Bild: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Var hälsominister fram till att han avgick tillsammans med Rishi Sunak. Var finansminister innan Rishi Sunak tog över. Javid ville bli Theresa Mays efterträdare men klarade sig inte ens till topp fyra. Inte riktigt bland toppnamnen denna gång heller.

Nadhim Zahawi

Porträtt av Nadhim Zawahi
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finansminister som tog över efter Rishi Sunak under veckan då Johnson meddelade om sin avgång. Var vaccinminister under coronapandemin och prisades för sitt jobb. Blev sedan utnämnd till undervisningsminister.

Zahawi utnämndes till finansminister av Johnson efter att Sunak avgick, men valde ändå att uppmana Johnson att avgå en stund senare.

Andra möjliga kandidater är inrikesminister Priti Patel, högerkandidaten Steve Baker och Suella Braverman. Brittiska pressen verkar dock inte vara särskilt övertygade över deras chanser.

Källor: BBC, The Guardian, Helsingin Sanomat, Yougov, Göteborgs-posten, Demokraatti.