Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fångsten ser lovande ut för årets skrotinsamling i skärgården – i år samlades skrot i Pargas och Kimitoön

Från 2022
En bunt gräsklippare lyfts ombord M/S Roope
Bildtext Flera flak skrot och ett tjugotal storsäckar lyckades man fylla med skräp.
Bild: Katriina Murto/PSS ry

Skärgårdens skrotinsamling, som ordnats i mer än 20 år, har igen samlat in skärgårdsbornas skrot under sommaren. Målet är att ordna insamlingen på olika öar varje år, och i år var det skärgården i Pargas och Kimitoön som stod på tur.

Insamlingsrutten planeras utgående från invånarnas önskemål. 2021 städade man bort mer än 55 000 kilo skrot från Pargas och Rimito skärgård, vilket var nytt rekord för insamlingen.

M/S Roope kör bort från kameran.
Bildtext M/S Roope hade en besättning på sju personer som lastade fartyget med skrot.
Bild: Katriina Murto/PSS ry

Insamlingen är ett samarbete mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice och Håll Skärgården Ren rf. Katriina Murto, som är distriktschef vid Håll Skärgården Ren, följde med på fartyget M/S Roope under insamlingen.

Hon är nöjd med mängden skrot som man samlade in i år.

– Det kommer oftast metallavfall i form av grillar, gräsklippare och trampolindelar. Vi samlade in en hel del metallskrot men också en del farligt avfall. Det kommer också in en del större saker, exempelvis takplåtar, spisar och taggtråd. Så det kändes bra att få det bort från stugorna.

Många olika typer av avfall kan lämnas in till skrotinsamlingen. Man tar avgiftsfritt emot metallskrot, elapparater och farligt avfall. Dessutom tar man emot bygg- och städavfall mot en avgift. Skrotfordon kan också lämnas till insamlingen, så länge man reserverar plats för dem på fartyget genom att anmäla saken på förhand.

Bunt med kylskåp hissas ombord M/S Roope
Bildtext Enligt Murto verkar skärgårdsborna ha rensat sina semesterstugor under pandemitiden.
Bild: Katriina Murto/PSS ry

Bygg- och städavfall tas endast emot i storsäckar köpta av Sydvästra Finlands Avfallsservice. I storsäcken på 1 kubik kan man packa till exempel träavfall, möbler, frigolit, plast, gipsskivor, kakel och annat renoveringsavfall.

Murto säger att försäljningen av storsäckarna ökat varje år.

– Det märks att folk har gått igenom sina semesterstugor under pandemitiden. De som köpt nya stugor har också hittat gammalt bråte som de vill bli av med, säger Murto.

På fartyget tjänar storsäcken som sopkärl, eftersom det finns begränsat med plats på däck på M/S Roope och man av säkerhetsskäl inte kan ta löst avfall ombord. Avfallet transporteras i säckarna också på land för sortering och behandling.

Sopsäck hissas med kran vid skärgårdens skrotinsamling
Bildtext Storsäcken fungerar som sopkärl, då det finns begränsat med plats på däck på M/S Roope och man av säkerhetsskäl inte kan ta löst avfall ombord.
Bild: Katriina Murto/PSS ry

Minskar trycket på skärgårdens sopstationer under sommaren

Skärgårdsborna är glada att det finns en skrotinsamling, säger Murto.

– Vi hoppas också på att det här samtidigt kan lätta på trycket vid skärgårdens fasta sopstationer, och att det ska minska felanvändningen av dem, säger Murto.

I och med insamlingen hamnar till exempel trampolindelar inte i metallinsamlingskärl, vilket skulle leda till att kärlen fylls mycket snabbare än vanligt.

Murto avslutar med att säga att skrotinsamlingen är viktig eftersom det är en möjlighet att förbättra kunskapen om avfallshantering samtidigt som man hämtar avfall från ställen där det annars kan vara svårt att göra det.

Fångsten verkar ha varit god under årets skrotinsamling. Flera flak skrot och ett tjugotal storsäckar lyckades man fylla med skräp. Den exakta mängden skrot som samlats in klarnar efter att avfallet har hanterats.

Diskussion om artikeln