Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Få cyanobakterier i de östnyländska vattnen - inga stora blomningar hittills men läget kan snabbt förändras

Från 2022
Sandstrand med brygga.
Bildtext I Kabböle var vattnet klart under fredagsmorgonen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Vid simstranden Plagen i Lovisa observerade man cyanobakterier för en vecka sedan. För tillfället går det däremot bra att simma vid de flesta stränderna i Östnyland.

Cyanobakterier som kanske är mer kända som blågröna alger i folkmun, brukar vara ett störande element för de som har simning i semesterplanerna under somrarna.

Finlands miljöcentral SYKE meddelar att blågrönalgsläget är stabilt i hela landet för tillfället efter att värmeböljan som började vid midsommaren nu har gått om.

I Östnyland är det Borgå stads miljöhälsovård som håller koll på cyanobakterieläget i regionen. Maarit Lönnroth som är hälsoskyddsplanerare berättar att ett fåtal observationer har gjorts.

– För tillfället har vi fått in information om tre observationer, de är vid Kapellby badstrand i Lappträsk, Isojärvi lägergård i Borgnäs och Plagen i Lovisa förra veckan.

Gröna alger vid en badstrand.
Bildtext Så här såg det ut förra året vid Bästons badstrand i Lovisa. Arkivbild.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Vid Isojärvi lägergård observerade man rikligt med cyanobakterier men annars har det inte förekommit några stora algblomningar i Östnyland. Trots den varma sommaren förra året förekom det inte då lika mycket cyanobakterier som förväntat. Hur läget kommer att se ut i år återstår ännu att se.

– Värmeböljan har ännu inte påverkat mycket men läget kan snabbt förändras, säger Maarit Lönnroth.

Det svalare vädret har minskat på mängden cyanobakterier i sjöar medan havsvattnen sett en ökning under den senaste tiden, enligt Finlands miljöcentral.

Lönnroth tror ändå att cyanobakterieläget kan försämras under sommaren och påminner om att det är viktigt för badgäster att själv titta efter hur vattnet ser ut innan man går i. Om man ser cyanobakterier ska man inte simma där.

– Ungefär hälften av förekomsterna anses vara giftiga.

Brygga med förtöjda båtar.
Bildtext Det lönar sig att kolla att vattnet är fritt från cyanobakterier innan man hoppar i.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Om man simmar i vatten med giftiga cyanobakterier kan man få symtom som allergiska utslag, magbesvär, huvudvärk eller feber. Om man råkar få cyanobakterier i munnen kan det vara mycket farligt.

Särskilt uppmärksam ska man vara med barn och husdjur. Om man misstänker att man blivit förgiftad av cyanobakterier ska man uppsöka vård.