Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blixtmålet räckte inte till skrällpoäng – Sällström ordnade drömstart i EM, Spanien gjorde tre mål på inlägg och visade var Finland brister

Finland föll mot Spanien i EM-premiären - Spela upp på Arenan

Startbilden blev vacker för Finlands EM, men det blev inga poäng. Linda Sällström blixtrade direkt, ingen kan klaga på arbetsinsatsen. Däremot är försvaret vid inlägg ett frågetecken: den vägen avgjorde Spanien.

Det var en matchstart som väldigt få hade vågat drömma om. Inte ens minuten spelad i Finlands EM-premiär mot Spanien – och blåvit glädjeyra.

Då Linda Sällström sprang sig fri, siktade och prickade det bortre hörnet bakom Sandra Paños stod de 1500 tillresta finska supportrarna bara upp och skrek. Spelarna omfamnade varandra, det blev en vacker startbild för Finlands fotbolls-EM.

Sällström har gått genom ett helvete på vägen till sitt andra EM, men när hon väl fick chansen flög hon ur startblocken. 1–0 till uträknade Finland då 50 sekunder var spelat mot jätten Spanien.

Programmet är inte längre tillgängligt
Linda Sällström för upp Finland i en chockledning mot Spanien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sedan fortsatte Finland med sin Anna Signeul-fotboll: ett så tajt försvarsspel som bara var möjligt och snabba omställningar. Det fanns ytor att löpa på bakom den högt stående spanska backlinjen, men problemet var att Finland mäktade med att utnyttja det för sällan.

Spanien kom ikapp och gick förbi före paus, det var ett kompakt tryck från spanskt håll – och det blev en väntad seger.

Finland föll med 1–4 i Milton Keynes och har framför allt att fundera på vid defensiva fasta situationer.

– Jag tyckte inte att slutresultatet återspeglade matchen och vi gjorde det väldigt svårt för Spanien. De är otroligt bra på fasta situationer och de måste vi bli bättre på att försvara, kommenterade Signeul efter matchen.

– Många gjorde fantastiskt bra ifrån sig, vi jobbade stenhårt och följde vår spelplan. Vi vågade spela också. Jag är otroligt stolt över våra spelare. Där fanns individuella prestationer som var väldigt bra, framförallt ska jag nämna "Tinni" (Korpela) i målet.

Spanien fick utdelning på hörna

Inramningen till EM-starten var värdig. Nära och kära till spelarna fanns på plats, spelarna såg avslappnade ut under uppvärmningen och de njöt av stunden.

Sällströms mål gav Finland ytterligare fart, men det var ändå tydligt att det skulle bli en rejäl försvarskamp. Spanien ställde upp med sju startspelare från FC Barcelona – trots att skadade storstjärnan Alexia Putellas saknades – och hotade ständigt, men de finska spelarna stod ofta rätt och skickade undan de spanska försöken.

Adelina Engman hade dessutom ett rätt bra läge för att utöka ledningen, men ju längre halvleken led desto djupare låg Finland i ett 4–5–1 med Sanni Franssi som femte mittfältare.

– Nu vet vi åtminstone att vi kan göra mål! Det är en bra sak förstås. Vi lyckades använda våra styrkor för att skapa chanser, så vi kan i fortsättningen lita på vårt egna spel, kommenterade Franssi efter matchen.

Spanien pumpade på, skapade totalt tio hörnor i första halvlek och på en av dem kom 1–1. Mariona Caldentey prickade Irene Paredes panna – och då den resliga Barcelonabacken fick gå upp ostört var det kvitterat.

Programmet är inte längre tillgängligt
Spanien tar ledningen med en "otroligt läcker nick" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Några minuter före paus missade Finland i markeringen då Aitana Bonmatí löpte in i straffområdet från mittfältet och hon styrde läckert in 2–1 i bortre hörnet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Spanien kvitterar på matchens nionde hörna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nytt inläggsmål sänkte sista hoppet

När Spanien väl hade vänt talade allt mindre för att Finland skulle lyckas skrälla till sig poäng i premiären.

Finland lyfte upp laget och hade några anfall där det brändes, men då Lucía García nickade in 3–1 på en frispark var det klappat och klart.

Spanien går upp i tvåmålsledning - Spela upp på Arenan

Spanien satte 4–1 på en stopptidsstraff och kunde kvittera ut tre poäng som sist och slutligen var kassaskåpssäkra.

Rent spelmässigt gjorde Finland inte bort sig, men precis som i flera matcher tidigare i år klarar landslaget inte av att försvara inlägg vid fasta situationer. Tre baklängesmål kom den vägen i EM-premiären.

Finlands gruppspel fortsätter mot Danmark på tisdag.

Fotbolls-EM, grupp B

Spanien–Finland 4–1 (2–1)
1' Linda Sällström 0–1
26' Irene Paredes 1–1
41' Aitana Bonmatí 2–1
75' Lucía García 3–1
90+3' Mariona Caldentey 4–1 (straff)

Finland (4–4–2): Tinja-Riikka Korpela (mv) – Emma Koivisto, Anna Westerlund, Elli Pikkujämsä, Tuija Hyyrynen (66' Natalia Kuikka) – Ria Öling (87' Amanda Rantanen), Emmi Alanen (v), Eveliina Summanen (84' Olga Ahtinen), Adelina Engman (46' Essi Sainio) – Linda Sällström, Sanni Franssi (84' Jenny Danielsson).

Spanien (4–3–3): Sandra Paños (mv) – Leila Ouahabi (61' Sheila García), Irene Paredes (v), Mapi León, Ona Batlle – Aitana Bonmatí (79' Athenea del Castillo), Patricia Guijarro, Irene Guerrero (61' Laia Alexandri) – Mariona Caldentey, Esther González (79' Marta Cardona), Lucía García (86' Clàudia Pina).

Publik: 16 819.

Diskussion om artikeln