Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinna slog sin 95-åriga moster, som sedan hittades död – åtalades för dråp men dömdes för misshandel

en hand mot ett glas
Bildtext Den dömde slog sin moster med öppen handflata i ansiktet.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Den 63-åriga kvinnan var åtalad för dråp, utsättande, försummande av räddningsåtgärd, och grovt dödsvållande. Hon friades av Helsingfors tingsrätt, eftersom rätten ansåg att det inte fanns ett samband mellan 95-åringens död och misshandeln.

Den 63-åriga kvinnan hade flyttat in med sin dementa moster i början av coronapandemin. Några år tidigare hade kvinnans mor, som var mosterns tvilling, gått bort.

En kväll i mars hade mostern börjat ropa sin systers namn. Kvinnan försökte lugna mostern, men hon fortsatte ropa, vilket gjorde kvinnan upprörd.

Hon slog mostern i alla fall en gång med öppen handflata i ansiktet. Efter det lade mostern sig ner och ska enligt kvinnan ha somnat.

Kvinnan ljög för polisen när hon anmälde mosterns död

Kvinnan säger att hon lämnade mostern ifred i sitt sovrum i några dagar, men upptäckte sedan att mostern dött.

När hon anmälde saken till polisen sade hon att hon själv varit på resa, och upptäckte att mostern var död först då hon kom hem. Hon medgav i polisförhör att hon slagit mostern.

Den rättsmedicinska undersökningen kom fram till att mostern avlidit på grund av kroniska hjärtbesvär, och att det inte fanns ett samband mellan misshandeln och mosterns död.

Den 63-åriga kvinnan dömdes till tre månaders villkorligt fängelse.

Domen gavs i Helsingfors tingsrätt på fredagen och den har inte vunnit laga kraft.