Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Korpela bakåt och Sällström framåt var Finlands stjärnor i premiären – här är spelarbetygen efter förlusten mot Spanien

Från 2022
Finländsk spelartrupp tackar publiken.
Bildtext Den finländska truppen med Tinja-Riikka Korpela i spetsen tackar publiken efter 1–4 mot Spanien. Trots fyra insläppta hörde målvakten till Finlands allra främsta.
Bild: Tomi Hänninen

Linda Sällström hade väntat på dagen i 13 år, och tog ut allt ur den. Tinja-Riikka Korpela hamnade i ett sällan skådat skottregn, och skötte sig med bravur. Den rutinerade duon var Finlands stjärnor i 1–4-förlusten mot Spanien.

Yle Sportens betygsjury på plats i Milton Keynes: Minea Lassas, Mats Ahlnäs och Christoffer Herberts.

Tinja-Riikka Korpela 8

Trots fyra insläppta mål en av Finlands allra bästa spelare. Stod för mängder av strålande räddningar och undvek klara misstag. Drev på sitt lag och kan inte lastas för baklängesmålen.

Tuija Hyyrynen 6
(+66 Natalia Kuikka)

Gick mängder av dueller mot en pigg Caldentey på sin kant och klarade sig bra. Som förväntat stark bakåt och helt osynlig framåt. Byttes ut när mittbacken Kuikka kom in och var inte på plan under de två sista baklängesmålen.

Anna Westerlund 7

Bra i starten, mängder av viktiga brytningar under den knappa halvtimme som Finland ledde. Visade ofta prov på sin placeringssäkerhet. Hängde inte alltid med sista timmen, men framspelningen till Sällströms mål var matchens läckraste finländska passning.

Elli Pikkujämsä 6

En kämpainsats som mittbacksvikarie för Natalia Kuikka, och att hon fick stanna på plan som vänsterback också efter att Kuikka kom in tyder på att Signeul var nöjd. Fanns väldigt mycket gott i 22-åringens fördomsfria insats, men gick bort sig vid Spaniens 2–1-mål och drog onödigt på sig straffen som ledde till 4–1.

Emma Koivisto 6

Gjorde sitt i defensiven ute till vänster, slog tappert undan till hörnor och inkast. Däremot blev det inget av Koivistos offensiv, motståndet var för starkt. Avslutade som högerback och följde samma mönster där.

Adelina Engman 5

Kom aldrig in i matchen. Hade Finlands näst bästa chans att göra mål men skottet hade inte rätt adress. Lyckades inte i presspelet och medskyldig till Spaniens ledningsmål strax före paus. Signeul uppenbarligen av samma åsikt för Hammarbyyttern byttes bort efter första halvlek. Gick till spelarbussen med högerlåret lindat.

(+46 Essi Sainio 5)

Kom in efter lyckade inhopp i träningsmatcherna inför EM men lyckades inte alls påverka matchbilden. Väldigt osynlig, kunde inte bidra i offensiven.

Emmi Alanen 6

Den enda av mittfältarna som spelade 90 minuter. En massiv arbetsinsats, kämpade och slet och blev till slut den enda varnade finländska spelaren. Gjorde sitt för att förstöra Spaniens speluppbyggnad men kunde inte glimta till framåt.

Eveliina Summanen 6
(+85 Olga Ahtinen)

Kom inte helt till sin rätt i den spanska passningsrumban. Men höll positionerna och glimtade till i passningsspelet. Fick en chans att avlossa bössan efter en frispark men fick inte till skottet.

Ria Öling 7
(+87 Amanda Rantanen)

Vilken kämpainsats! Ettrig och ivrig, rörde om på sin vänsterkant och i högsta grad delaktig till att det spanska försvaret såg sårbart ut före paus.

Linda Sällström 8

Mycket med matchen mot Spanien kommer vi att glömma, men Linda Sällströms öppningsmål efter 50 sekunder kommer vi alltid att ha med oss. Har väntat på den här dagen i 13 år, och tog ut allt av den. Påhittig, ivrig, full av energi och hade gjort fler mål mot mer mänskligt motstånd.

Sanni Franssi 7
(+85 Jenny Danielsson)

Blandade och gav. Gjorde en del väldigt bra, gjorde annat betydligt sämre. Helhetsintrycket blir ändå på plus, för Franssi var synlig, inblandad i mycket och helt respektlös mot de spanska spelare hon är van att möta i ligamatcher.