Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällström fick dela en stor kväll med föräldrar och vänner – berättar om känslorna efter rekordsnabba målet: "Glädje och lättnad – men det var ju så mycket kvar"

Från 2022
Linda Sällström tackar publiken i EM.
Bildtext Linda Sällström blev Finlands första målskytt i det här EM-slutspelet.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Linda Sällströms nervositet släppte då hon såg alla blåvita supportrar. Sen kom målet och känslorna. "Jag har väntat på det här så länge", säger hon till Yle Sporten i Milton Keynes.

En timme har gått sedan slutsignalen när Linda Sällström kommer till intervjuzonen för att sätta ord på en stor kväll i fotbollslivet.

Tankarna är lite tudelade – det blev trots allt en klar 1–4-förlust mot Spanien – men leendet tar över då Yle Sporten pratar med Finlands enda målskytt i EM-premiären.

– Jag var väldigt nervös tidigare i dag och tänkte ”Hur ska det här gå?”. Det släppte när jag kom ut till uppvärmningen och möttes av alla blåvita supportrar.

– Jag kände mig trygg och glad, jag har väntat på det här så länge. Jag är så glad över att få dela det här med övriga laget, nära och kära, publiken och de där hemma.

Sällström hade föräldrarna och kompisar från Finland på plats i Milton Keynes.

– Jag skulle göra intervjuer och hann knappt träffa dem, men jag kramade om dem och pratade lite med dem, säger Sällström och ler.

– Det var fantastiskt att så många från Finland var här. Finska klacken vann sin tävling, men synd att vi inte också lyckades.

Visste att bollen skulle komma

Sällström medger utan omsvep att Spanien förtjänade segern.

Men innan Spanien trummade i gång sitt målskytte hann Sällström göra det snabbaste gruppspelsmålet i ett dam-EM enligt Uefa. Hon behövde bara femtio sekunder för att föra upp Finland i ledning.

– Anna Westerlund fick bollen och jag känner henne så väl efter femton–sexton år tillsammans i landslag att jag visste att bollen skulle komma. Sen ville jag sätta bollen i bortre hörnet – och när målvakten fick en liten touch hann hjärtat nästan stanna.

Vilka känslor gick igenom kroppen när bollen satt och alla finländare stod upp och skrek?

– Glädje, en lättnad – men samtidigt tänkte jag att det är jättemycket kvar. Därför är det alltid bättre att göra mål på stopptid. Sen orkade vi helt enkelt inte stå emot.

Programmet är inte längre tillgängligt
Linda Sällström för upp Finland i en chockledning mot Spanien - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Omringad av spanjorskor"

Westerlund konstaterar att Spanien var lika bra på planen som de är starka på pappret.

– Vi gjorde det vi kunde, stod upp bra och fick en start som var en liten chock.

– De hade mycket boll och det känns som att de aldrig har stress. Och själv blir man omringad av spanjorskor. De är på en som hökar. Vi genomförde matchen så bra vi kunde.

Anna Westerlund pekar i EM-match.
Bildtext Anna Westerlund stod rätt i många situationer i premiären.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Till slut skickar Sällström och Westerlund sitt genuina tack till alla finländare som var på plats i Milton Keynes.

– Vi känner verkligen att finska folket står bakom oss. Vi var inte bara elva spelare här i dag och det gav självförtroende, säger Sällström.

– Det kändes som vi spelade en hemmamatch i Åbo eller Helsingfors. Men min familj gillar inte att flyga, de är lite rädda. Så de stannade hemma och tittade på tv, säger Westerlund och skrattar.

Diskussion om artikeln